BiH Vijesti

Dragan Čović o rezervnom sastavu policije Republike Srpske

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da “treba izbjeći destruktivan pristup i vojne konotacije kada je riječ o rezervnom sastavu policije Republike Srpske, već pratiti evropske sigurnosne standarde u vezi sa brojem policajaca”.

Čović je naveo da, kada je riječ o formiranju rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj, “ne treba stavljati policijske strukture u kontekst neke suprostavljenosti ili takmičenja”.

On je za zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH, rekao da evropske sigurnosne standarde treba pratiti i kada je riječ o svim ostalim aspektima policijskog djelovanja.

– U Federaciji BiH kantoni imaju relativnu autonomiju odlučivanja o tim pitanjima, tako da nema puno prostora za FBiH da se bavi tim pitanjima, već isključivo u svrhu politizacije i opet neke vrste bošnjačkog takmičenja u domoljublju – smatra Čović.

Govoreći o formiranju vlasti na niovu BiH, Čović je ocijenio da se ta uslovljavanja odnose na neke druge kalkulacije izvan Vijeća ministara i nastojanja da se ojača pozicija na nekim drugim nivoima, te izvuku dodatni ustupci što je neopravdano, nelogično i kontraproduktivno.

– Izgubljeno je dragocjeno vrijeme koje smo mogli da posvetimo izmjenama Izbornog zakona i reformama. Mislim da je cilj bošnjačke strane da se ovi procesi odugovlače kako bi se i ovaj put izbjeglo rješavanje ovih pitanja. Naravno da to nećemo dopustiti – poručio je Čović, prenosi Srna.

On je ocijenio da “postoji više razloga zašto bošnjacima predstavlja problem višegodišnja borba Hrvata za ravnopravnost, te da su s tim u vezi i pokušaji revizionizma koji se naslanjaju na određene odluke OHR-a koji je nametnutim odlukama podsticao unitarističke tendencije”.

Čović kaže i da su uprkos značajnom političkom odupiranju, prvenstveno značajnog dijela bošnjačke političke scene, napravljeni istorijski koraci na putu ka EU.

Komentarišući dobru saradnju sa SNSD-om, Čović je naveo da ona, prvenstveno, proizilazi iz uzajamnog priznanja predstavničkog legitimiteta.

On tvrdi da kod Bošnjaka nije jasno ko je pobjednik, kao i da je prisutno unutrašnje nadmetanje ko će biti manje susretljiv i kooperativan u odnosima sa hrvatskim političkim predstavnicima.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!