Crna Hronika Crna Hronika

Dojave o bombama ponovo aktuelne: Koliko plaćaju građani, a šta čeka počinitelje

Dojave o bombama ponovo su aktuelne u Tuzlanskom kantonu, nakon što tokom 2017. godine nije bilo niti jedne. Posljednja od pet ove godine, dogodila se u Bingo City Centru prošle sedmice. Kompletan objekat je bio evakuiran, a policija je morala pregledati sve automobile u garaži, jer je dojavljeno da se bomba nalazi u automobilu. Cijela procedura trajala je satima.

Od ovogodišnjih dojava o bombama jedan slučaj je riješen, a četiri se još uvijek istražuju, saznajemo u MUP-u Tuzlanskog kantona.

– Oni koji dojavljuju moraju znati da je sada puno lakše utvrditi ko je počinitelj zbog pametnih telefona i saradnjom policije i telekom operatera. Nakon toga slijede novčane i eventualno zatvorske kazne – kaže glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić.

Dojave o bombama bile su veliki problem u TK posebno tokom 2013. i 2014. godine, ali se kažnjavanjem počinitelja i preventivnim radom policije, posebno u školama, ovaj problem potpuno nestao u prošloj godini.

– Propisane kazne su novčane ili do šest mjeseci zatvora. Sve zavisi od okolnosti. Od svih dojava koje smo imali oko 80 posto je riješeno. Ukoliko maloljetnik napravi dojavu odgovornost snose roditelji – pojašnjava Šarić.

Svaki izlazak policije, vatrogasaca, službe Hitne pomoći građane košta najmanje 10.000 maraka. Šteta je puno veća kada dojava dovodi do privremenog zatvaranja velikog tržnog centra poput tuzlanskog BCC-a.

Uz veliki procenat riješenosti ovih slučajeva, novčane kazne i mogućnost zatvora, jasno je da ovakav oblik uznemiravanja građana nema nikakvog smisla, ipak se nađu oni koji misle drugačije.

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!