BiH Slider Slider Vijesti

Dodikove konsultacije: Provođenje strateških ciljeva genocida od 9. januara 1992.

Predsjednik RS Milorad Dodik zakazao je za danas konsultacije sa liderima parlamentarnih stranaka uoči posebne sjednice NSRS, na kojoj bi trebalo da bude razmatrana informacija o izvještaju iz 2004. godine Komisije za ispitivanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Ipak, Dodik će se konsultovati samo sa koalicionim partnerima, odnosno predstavnicima stranaka koje čine skupštinsku većinu. Opozicione stranke okupljene u Savez za pobjedu najavile su da se neće prisustvovati konsultacijama kod predsjednika RS. Koalicija “Domovina” nije ni pozvana.

Predsjednik kluba koalicije Domovine u NSRS Admir Čavka (SBB) kaže da nije dobio poziv na navedeni sastanak, te da je za isti saznao iz medija, navodeći da činjenicu genocida niko ne može promijeniti.

“Ono što mogu da kažem je da se je u Srebrenici dogodio genocid, tu činjenicu ne može niko i ništa da ospori. Također želim da istaknem da ne postoji kolektivna odgovornost jednog naroda ali da svi koji su počinli zločine moraju biti kažnjeni”, kazao je za Vijesti.ba predsjednik koalicije Domovina.

Dodikov poziv na konsultacije komentarisao je i aktuelni potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić (SDA), koji ističe da bilo kakve konsultacije neće ništa promijeniti kada je u pitanju istina o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine.

“Dakle, šta god da urade, ovo samo pokazuje koliko su oni ogrezli su svome ekstremizmu i koliko su ogrezli u svojoj želji da lažima zasjene istinu. Ništa postići neće, i ništa uraditi neće samo će među ljude unijeti dodatno nepovjerenje, unijet će jednu novu smutnju”, kazao Salkić za Vijesti.ba.

On ističe da je Međunarodni sud pravde dešavanja u Srebrenici okarakterizirao na bazi činjenica i dokaza o tome šta se desilo.

“Ovo što sada Milorad Dodik radi, to nema veze sa zdravim razumom, ali naravno, imajući u vidu da su oni prije izvjesnog vremena dali najviša entitetska priznanja upravo onima koji su osuđeni za počinjeni genocid u Srebrenici, i onima koji su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat, ništa nas više ne može iznenaditi”, dodao je Salkić.

Navodi da po Ustavu, predsjednik entiteta, koji bi trebao da objedinjava interese svih građana, zalaže se za negiranje presuđenog zločina nad jednim brojem građana entiteta kojeg on predstavlja, a u isto vrijeme one koji su počinili te zločine proglašava herojima.

S tim u vezi Salkić naglašava da nije nimalo grubo reći da Dodik i vlasti RS-a veličaju genocid.

“Ova vlada provodi završnu fazu činjenja genocida koja podrazumijeva negiranje zločina, podrazumijeva vrijeđanje žrtava i njihovih porodica, koja podrazumijeva i glorifikaciju, odnosno veličanje genocida, koja ne prihvata presude, dakle sve to radi ova vlada”, kazao je Salkić.

Zaključuje je da se u ovom trenutku ne može govoriti o nekoj političkoj i predizbornoj priči Milorada Dodika već se može govoriti o provođenju strateških ciljeva koji su definisani 9.januara 1992, te da se ti strateški ciljevi danas se provode mirnodopskim metodama.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!