BiH Vijesti

Dodikov gradonačelnik prozvao Vučića da Srbija počne plaćati naknadu za korištenje hidropotencijala

zoran_stev

– Vrijeme prolazi, a ništa se po tom pitanju ne dešava. Stoga je veoma važno da Srbija počne da plaća ovu naknadu – rekao je Stevanović komentarišući odgovor “Elektroprivrede” Srbije da može platiti 10 miliona KM umjesto 86 miliona KM koliko za 27 godina potražuju grad Zvornik i općine Višegrad, Srebrenica i Rogaica.

Ističući da grad Zvornik ne može da utiče na način na koji se obračunavaju te obaveze, Stevanović je novinarima rekao da se može samo priželjkivati da to bude onako kako “Elektroprivreda” Republike Srpske plaća naknadu za potopljeno zemljište.

– Na kraju krajeva, nije ni važan princip plaćanja, odnosno obračun, već da se počne redovno plaćati, jer taj novac mnogo znači za budžet lokalnih zajednica – rekao je Stevanović.

On je dodao da je po pitanju ovih dugovanja moguća svaka vrsta kompromisa.

Između Zvornika u Republici Srpskoj i Malog Zvornika u Srbiji nalazi se Hidroelektrana “Mali Zvornik” koja svojim akumulacionim jezerom pokriva veliki dio područja grada Zvornika.

Prema najavama iz Vlade Srbije, odluka o isplati naknada još nije donesena, jer je sve uslovljeno rješavanjem pitanja granice.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši