BiH Slider Slider Vijesti

Dodik pravi svečani prijem u Istočnom Sarajevu nakon konstitutivne sjednice

Konstitutivna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine bit će održana danas u Sarajevu, a članovi državnog predsjedništva u narednom mandatu bit će: Šefik Džaferović iz bošnjačkog, Željko Komšić iz hrvatskog i Milorad Dodik iz srpskog naroda.

Kako je propisano Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, predsjedavajući Predsjedništva iz ranijeg saziva zakazuje konstitutivnu sjednicu novoizabranog Predsjedništva.

Za vrijeme konstitutivne sjednice novoizabrani članovi Predsjedništva zajednički prihvataju dužnost, izgovarajući svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva. Svaki član Predsjedništva potpisuje tekst svečane izjave.

Poslovnikom je propisano da predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva BiH po automatizmu preuzima član Predsjedništva prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva Predsjedništva, ukoliko članovi Predsjedništva konsenzusom ne odluče drugačije.

Članovi Predsjedništva BiH se na poziciji predsjedavajućeg mijenjaju svakih osam mjeseci, po principu rotacije.

Predsjedavanje u novom sazivu, po automatizmu, preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to je Milorad Dodik.

Dodik u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu u 17 časova, organizuje svečani prijem za više stotina domaćih i stranih zvanica.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!