Dodik podržava gradnju Pelješkog mosta uz uvjet da Hrvatska gradi most kod Gradiške?

Most Pelješac s pristupnim cestama gradit će kineska kompanija China Road and Bridge Corporation, odlučeno je danas na najvišem političkom nivou, a Hrvatske ceste će tokom dana objaviti i službenu odluku o pobjedi ove kompanije na konkursu, doznaje Jutarnji list. Odluka o izboru izvođača donesena je dan prije isteka roka od 120 dana od otvaranja ponuda.
plenki

Prema pisanju Jutarnjeg lista za gradnju mosta pristigle su tri ponude. Osim kineske kompanije, ponude su dali austrijski Strabag te zajednica ponuđača koju čine talijanski Astaldi i turski IC Ictas Ansaat. Kineska ponuda je daleko najjeftinija i iznosi 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, Astaldijeva je ponuda teška 2,5 milijardi kuna, a ponuda Strabaga iznosi 2,6 milijardi kuna.

Kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, nakon pregleda prispjelih ponuda utvrđeno je da bankarska garancija talijansko-turskog konzorcija nije valjana, pa su ostale samo dvije ponude - kineska i Strabaga. Ovo je prvi put da se jedna kineska kompanija javila na konkurs u zemlji članici Europske unije.

Nakon službene objave odluke počinje teći rok za podnošenje žalbi Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave. O eventualnim podnesenim žalbama ovisi kada će ugovor o građenju biti potpisan te početak radova.

List piše da su Kinezi ozbiljno zainteresirani za posao i da su za savjetnike uzeli Stjepka Bobana, bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta, te Jadranku Jureško Kero, nekadašnju šeficu izborne kampanje Kolinde Grabar Kitarović. Iako se u Hrvatskim cestama tvrdilo da će odluka o izvođaču biti jako brzo donesena, sve se odužilo do posljednjega dana. Naime, nakon što se utvrdilo da je kineska ponuda najpovoljnija u svim elementima, uslijedilo je stotinjak dana drame u Vladi.

Iako, formalno, odluku o izvođaču donosi Uprava Hrvatskih cesta, u ovom je slučaju sve u rukama premijera Andreja Plenkovića i ministra prometa Olega Butkovića. Kako Jutarnji saznaje u Hrvatskim cestama, odluka o dodjeli posla kineskoj kompaniji napisana je još prije nekoliko sedmica, ali se čekalo zeleno svjetlo premijera.

Prema dostupnim informacijama, nekoliko je elemenata utjecalo na odgađanje donošenja odluke. Prije svega, čekao se barem neslužbeni stav Europske komisije o mogućnosti da posao gradnje mosta koji se sufinansira europskim novcem dobije kineska kompanija.

Naime, projekt sa 85 posto potrebnih sredstava sufinansira se iz fondova EU. Iako niko nije službeno Hrvatskoj prigovarao da posao ne može dati kineskoj kompaniji, neslužbeno je Zagrebu sugerirano da pričeka s odlukom. Prema dostupnim informacijama, nekoliko je velikih evropskih građevinskih kompanija lobiralo u Bruxellesu da se Kinezima onemogući ulazak na hrvatsko tržište.

Jutarnji piše da postoji prijetnja Bakira Izetbegovića i Stranke demokratske akcije da će najprije preko Parlamenta BiH te u Bruxellesu izlobirati odgodu gradnje mosta zbog neriješenog graničnog pitanja.

U BiH je Hrvatima glavni saveznik Milorad Dodik, koji je Zagrebu poručio da ima pravo na gradnju Pelješkog mosta i da će njegovi zastupnici biti na strani HDZ-a u Domu naroda, gornjem domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, čime bi se blokiralo donošenje odluke o protivljenju gradnji Pelješkog mosta kao zajedničkog stajališta Parlamentarne skupštine BiH, koju čine dva doma.

No, uvjet za podršku je što brža realizacija gradnje mosta preko Save kod Nove Gradiške. Kad mu je to obećano, Dodik je održao svoje obećanje.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, visina mosta koju je kao temu nametnula Bosna i Hercegovina, također je jedno od pitanja koje se još usuglašava s Europskom komisijom.

List piše da su kod premijera Plenkovića na stolu ostale samo dvije opcije: ili će se gradnja mosta dati kineskoj kompaniji ili će se konkurs poništiti uz obrazloženje da sve ponude daleko premašuju procijenjenu vrijednost nabave.

(Bportal.ba/Jutarnji.hr)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>