BiH Slider Slider Vijesti

Dodik plaši javnost, spremna odluka o finansiranju, a i Ustav je jasan

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio je danas na konferenciji za novinare niz pogrešnih informacija kada je riječ o zaustavljanju finansiranja institucija BiH, rekli su za Klix.ba iz Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

Dodik je prvo upozorio na nepostojanje državnog budžeta zbog kojeg će, kaže, biti “zaustavljeno funkcionisanje institucija BiH”, uključujući i problem plata državnih službenika.

“Ako ne dođe do odluke o privremenom finansiranju državne institucije će ostati bez plate. Ja u ponedjeljak neću dobiti platu. Kakva je to poruka kada država nema budžet u sedmom mjesecu”, pita se Dodik.

Da ništa od ovoga neće biti slučaj svjedoči već pripremljena odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period juli – septembar 2019. godine, a koja će se usvojiti već u četvrtak na sjednici Vijeća ministara BiH.

“Vijeće ministara BiH čitavu godinu, i bez budžeta može usvajati odluke o privremenom finansiranju. A nije tačno ni da će Dodik ostat bez plaće u ponedjeljak, jer su osigurana sredstva za plaće za juli u institucijama. On samo plaši javnost”, kazali su za Klix iz Vijeća ministara.

Ako se pak i desi da ne bude usvojena odluka o privremenom finansiranju, Ustav BiH je predvidio zaštitu u slučaju ovakvih finansijskih blokada države.

Naime, Član 8. Ustava pod poglavljem “finansije” kaže:

“Parlamentarna skupština će svake godine, na prijedlog Predsjedništva, usvojiti budžet kojim se finansiraju troškovi potrebni za izvršavanje nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Ukoliko se takav budžet ne usvoji blagovremeno, budžet za prethodnu godinu će biti korišten na privremenoj osnovi”.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!