BiH Nekategorisano Vijesti

Dodik nabavio ukupno 4.000 pušaka, ali i ruske protivavionske rakete

dodik-republika-srpska-specijalci-policija-vojska-600x402

Također, u izvještaju se navodi da postoje indicije da je režim Milorada Dodika nabavio i protivavionske rakete ruskog porijekla Igla 1-V. Riječ je o raketama koje, naime, mogu biti postavljene i lansirane iz helikoptera.

U izvještaju je naglašeno i da je Srbija glavni izvoznik oružja u RS-u!

Podsjetimo, u izvještaju se konstatira da Rusija aktivno podržava političke i paramilitarne igrače koji žele podijeliti Bosnu i Hercegovini.

U naslovu studije se navodi kako je BiH došla na metu ruskog utjecaja, što bi moglo, kako se tvrdi, dovesti i do nasilja. Autori pozivaju SAD da hitno reagira, prenio je ranije Nezavisni istraživački centar NICK.

– Kremlj sarađuje sa Vladom RS i predsjednikom Miloradom Dodikom kako bi taj cilj postigli, pa makar i nasilnim putem – navodi se u studiji o kojoj je izvjestio i ugledni „Newsweek“, prenio je NICK.

Najznačajnija ruska intervencija, piše u studiji, jeste u sigurnosnom sektoru manjeg bh. entiteta.

– Uz rusku pomoć, policija RS i sigurnosne snage su obučavane i opremljene kao da su vojska. Direktno kršeći Dejtonski mirovni sporazum, Ministarstvo unutrašnjih poslova je nabavilo tokom protekle dvije godine veliku količinu vojnog oružja – istaknuto je, uz najnovije informacije o dolasku grupe „Noćni vukovi“.

Posljednjih nekoliko godina, Rusija je proširila svoju sigurnosnu i ekonomsku aktivnost u regiji zapadnog Balkana, tvrde autori studije.

Najočitiji je pokušaj puča u Crnoj Gori uoči ulaska ove države u NATO.

– U BiH je Rusija je udvostručila pomoć Dodiku u njegovim secesionističkim aspiracijama. Rusija se nada da može narušiti kredibilitet NATO-a i oslabiti Transatlanski savez. Ako ih uspiju destabilizirati BiH i susjedna Srbija će biti spriječene u dubljoj integraciji među zapadne zemlje – tvrde između ostalog autori.

Oni su pozvali SAD i NATO da spriječe destabilizaciju Balkana sa hitnim angažmanom posebno ojačanim sigurnosnim prisustvom u BiH.

(Bportal.ba/INS.ba/ Foto: Saff)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši