BiH Vijesti

Dodik kontrirao Nelsonu: Odnos Kosova i Srbije se ne može odvojiti od pitanja RS i BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, rekao je da je platforma za dijalog o sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, kako je nazvana u Prištini, spisak lijepih želja jedne strane koja misli da se višedecenijski problem može riješiti tako što će svoje maksimalističke zahtjeve staviti na sto i reći ovako ćemo.

“Neće biti rješenja o pitanju južne srpske pokrajne sve dok u tom rješenju ne bude i Srbija sa svojim istorijskim, nacionalnim, političkim i svim drugim interesima. Kosovski Albanci su tim dokumentom, odnosno zahtjevima u tom dokumentu, stavili tačku na bilo kakve pregovore i dogovore”, rekao je Dodik Srni, upitan da prokomentariše platformu Prištine za dijalog.

Ako je bio još neko u međunarodnoj zajednici ko nije shvatio ko je u stvari problem oko dogovora Beograda i Prištine, kaže Dodik, sad nedvosmisleno zna.

“To što su sad svi vidjeli ko koči dogovor obavezuje ih na akciju, jer ponašanje Prištine je postalo regionalni, a ne samo problem Srbije. I to ne samo po pitanju platforme, već i po ranijim potezima, kao što je kršenje Cefte, na koju opet nije bilo odlučnije reakcije međunarodne zajednice”, naglasio je Dodik.

On je rekao da se u RS pažljivo prati šta se dešava u odnosima Prištine i Beograda, ali i Prištine i Tirane, jer kao prvo – Kosovo je svesrpsko pitanje, a ne samo pitanje zvaničnog Beograda.

“A kao drugo, moraćemo vidjeti kako se međunarodna zajednica ophodi prema tom pitanju, koje se nikako ne može odvojiti od pitanja Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Zašto bi Kosovo bilo sui generis kako zapadna međunarodna zajednica voli da kaže? Po čemu je to slučaj za sebe”, upitao je Dodik.

On je upitao i kako je moguće da na 500 kilometara od Republike Srpske važe neka druga međunarodna pravila za iste ili slične društveno političke okolnosti?

“To su pitanja na koja će se morati odgovoriti. Ili je ćutanje međunarodne zajednice na kosovsku patformu signal i Republici Srpskoj da je dovoljno da jednostrano sastavi spisak lijepih želja i fakturiše ih u Sarajevo”, istakao je Dodik.

Podsjećamo, novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson poručio je 7. marta u svom prvom obraćanju javnosti BiH da njegova zemlja ostaje garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te da se ne mogu povlačiti nikakve paralele između BiH i Kosova.

Ambasador Nelson je na konferenciji za medije u Sarajevu, odgovarajući na pitanje da li se može desiti da SAD-u u određenom trenutku postane prihvatljiva promjena granica u BiH kao što je trenutno slučaj sa Srbijom, rekao je da je stav njegove zemlje da nema nikakve paralele između Bosne i Hercegovine i pregovora između Srbije i Kosova.

“Sličnosti koje postoje između ta dva slučaja su u tome da je širom regije potrebna politička hrabrost da se prave važni kompromisi da bi se poboljšala sigurnost regije”, smatra Nelson.

Dodao je da to isto traže i unutar Bosne i Hercegovine, ali to mora uvijek uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet ove zemlje.

Za donedavnu ambasadoricu SAD-a u BiH, Maureen Cormack, Dodik je uporno tvrdio da ne zastupa aktuelne stavove američke administracije. odnosno da izražava stavove bivše administracije američkog predsjednika Baracka Obame, a ne aktuelnog Donalda Trumpa. No, Dodik se očitao preračunao. Novi ambasador u BiH, Eric Nelson, zastupa identične stavove kao i njegova prethodnica Maureen Cormack, što će reći da se politika Sjedinjenih Država nije promijenila dolaskom Trumpa na čelo najmoćnije države svijeta.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!