Disciplinski postupak: Tužiteljici Nives Kanevčev kazna smanjenje plate

Prvostepena disciplinska komisija je kaznila tužiteljicu Nives Kanevčev za smanjenje plate za 20 posto u narednoj godini dana, potvrđeno je u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, javio je BIRN - Justice Report.
nives-kanevcev02

- VSTV BiH želi naglasiti da ovo nije konačna odluka i da na nju postoji mogućnost žalbe - navode iz ove institucije uz objašnjenje da detalje ne mogu saopćiti.

Postupak protiv tužiteljice je bio zatvoren za javnost zbog zaštite ličnih podataka osoba čija su imena navedena u dokumentima.

Kako je ranije saopšteno iz VSTV-a, disciplinski postupak protiv tužiteljice Tužilaštva BiH Kanevčev iniciran je pritužbama Dalide Burzić koje se odnose na period kada je Kanevčev bila glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Ured disciplinskog tužioca tereti Kanevčev za odavanje povjerljivih informacija, nemar u radu, neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto ili diciplinskim stvarima, kao i druga djela koja dovode u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

U februaru ove godine disciplinska tužiteljica Alma Hasanović je u završnim riječima kazala da je u disciplinskom postupku dokazano da je Kanvečev kao glavna tužiteljica prekoračila svoja ovlaštenja i narušila nezavisnost tužilaštva kada je 2013. tadašnjem federalnom premijeru Nerminu Nikšiću dostavila presjek stanja u 16 predmeta u vezi s kompanijom “Bosnalijek”.

Prema riječima Hasanović, Nikšić nije bio oštećena strana u ovim predmetima, a dopis je uključivao i podatke o osumnjičenim te preduzete i planirane radnje.

Za odbranu nije bilo nikakvih smetnji za dostavljanje ovih informacija Nikšiću, jer je, kako je istakla advokat Senka Nožica, on bio predstavnik vlasnika kapitala “Bosnalijeka”, koji je tada bio blizu 20 odsto u državnom vlasništvu.

Odluka je donesena dva mjeseca nakon iznošenja završnih riječi.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>