Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Direktor TE Tuzla o Bloku 7: Narod koji ima energetsku nezavisnost je svoj na svome

Na prvoj redovnoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH donesene su odluke kojima je data saglasnost:

– Vladi FBiH da izda garanciju za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kod izvozno-uvozne banke Kine za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla
– JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za zaključenje ugovora o kreditu sa izvozno- uvoznom bankom Kine.

Donošenjem navedenih odluka okončana je procedura pribavljanja saglasnosti Vlade i Parlamenta F BiH za zaključenje ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem za izgradnju bloka 7 TE Tuzla.

Pošto se u javnosti vode brojne polemike o opravdanosti izgradnje ovog bloka, odgovor smo potražili od prvog čovjeka Termoelektrane Tuzla, direktora Izeta Džananovića, piše Tuzlainfo.

Gospodine Džananoviću, svjedoci smo u posljednje vrijeme raznoraznih procjena opravdanosti i štetnosti izgradnje Bloka 7 sa raznih strana. U javnost se iznose oprečna mišljenja, a građani Tuzle se pitaju šta ovaj projekat konkretno znači ?

Slobodno mogu reći da je ovo jedan od najznačajnijih projekata u novijoj istoriji BiH. Iako su donesene sve potrebne odluke zakonodavne vlasti, pred nama je dug put za koji treba mnogo snage i energije da projekat izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla dovedemo u fazu realizacije, odnosno da počne izgradnja na lokaciji predviđenoj za to.

Izgradnjom bloka 7 TE Tuzla obezbjeđuje se prije svega energetski suverenitet Federacije Bosne i Hercegovine, očuvanje velikog broja radnih mjesta prvenstveno u Rudniku lignita Kreka, u TE Tuzla i svim onim djelatnostima za koje TE Tuzla predstavlja partnera za isporuku roba, radova i usluga. Veoma važno je naglasiti da je godišnji prihod Termoelektrane Tuzla između 320 i 350 miliona KM-a. Izgubiti navedeni ekonomski kapacitet znači izgubiti prihod od PDV-a, doprinose za zdravstveno osiguranje, za penziono osiguranje, izgubiti mnoge druge prihode koji su namijenjeni za društvenu zajednicu i toga svi moramo biti svjesni. To znači izgubiti i onih 5 i po miliona KM-a koje po Zakonu o izdvajanju dijela prihoda Termoelektrana Tuzla godišnje izdvaja izravno u budžet Grada Tuzla. Još bi se moglo puno tih negativnih konotacija navesti koje bi se veoma štetno odrazile na društvenu zajednicu u slučaju da se ne izgradi blok 7.

Naveli ste one najvažnije, koje su još beneficije koje nam donosi izgradnja bloka 7?

Koristi je zaista mnogo: narednih 40 godina uposlenost određenih privrednih kapaciteta, razvoj sistema toplifikacije Grada Tuzla i Lukavca, te stvaranje pretpostavki za priključenje toplotnog konzuma Živinica na TE Tuzla, znatno unapređenje kvaliteta zraka u Tuzlanskoj kotlini, mogućnost zapošljavanja kadrova koje obrazujemo i u srednjoškolskom i u visokom obrazovanju. Narod koji ima svoju državu, teritoriju, koji se može sam prehraniti i koji ima svoju energiju je narod svoj na svome.

Zašto su ovi pritisci oko izgradnje Bloka 7 toliko izraženi na različitim nivoima?

Nažalost nekima je veoma malo stalo do onoga što nama čini život, i ulažu velike napore da se zaustavi izgradnja bloka 7. Svi moramo uložiti mnogo truda da sami upravljamo važnim i velikim projektima bitnim za BiH, a naročito je važno stvoriti pretpostavku za efikasno korištenje resursa kojima raspolažemo. Ne možemo se oslanjati na druge i čekati da neko drugi rješava naše probleme. Prva bitka za blok 7 je dobijena i slijedi druga faza, faza izgradnje. U posljednje vrijeme izneseno je mnogo neosnovanih kvalifikacija o posljedicama izgradnje bloka 7 za BiH, a nedvosmisleno smo se uvjerili da su sve državne institucije, koje su učestvovale u pripremi i donošenju odluka, sve procedure provele u skladu sa propisima BiH u F BiH. Ukupan proizvodni kapacitet TE Tuzla je manji od snage jednog od termoblokova, koji su u skorijoj prošlosti izgrađeni u Evropi (npr.Njemačkoj ili Poljskoj) i pripisivati izgradnju bloka 7 značajno ekološkom onečišćenju zraka i pogoršanju prilika u globalnom povećanju emisije CO2, je neutemeljeno. Prema tome, ovo što je u posljednje vrijeme rađeno čak i preko dijela NVO isključivo ima za cilj gašenje domaće proizvodnje električne energije iz termoblokova u F BiH i stvaranje pretpostavke za izvoz električne energije na područje F BiH po cijenama koje će biti višestruko veće od sadašnjih. Prema tome, ovaj projekat izgradnje Bloka 7 treba razumjeti kao našu šansu i priliku. To nije interes samo određene skupine ljudi, nego ima mnogo veću dimenziju i značaj nego što pojedini nastoje prikazati. Predstoji nam još nekoliko koraka koji su vrlo bitni za realizaciju ovog veoma značajnog projekta.

(Bportal.ba/Tuzlainfo/Foto:CIN)

Podijeli na društvene mreže!