Regija Regija

Diković: Srbiji potrebni odbrambeni sistemi PZO dometa većeg od 400 km

5a5a0c1e-e370-4e60-b715-01e60a0a0a7e-ljubisa-dikovic-700x402

Diković je u specijaliziranoj emisiji “Dozvolite…” RTS-a rekao kako “aktuelna situacija u međunarodnim odnosima utječe na planove razvoja sposobnosti Vojske Srbije”, najavljujući da će VS uz redovite zadaće, ove godine raditi na moderniziranju naoružanja, prenosi Hina.
 
Komentirajući medijska nagađanja o nabavi raketnih sistema S-300 i BUK, Diković je rekao da se planira nabavka sistema velikog i srednjeg dometa, a razmatra se koji su sistemi najbolji i najučinkovitiji za konfiguraciju teritorija Srbije.
 
“Jasno smo kazali da nam je potrebna protuzračna odbrana koja može voditi borbu na daljinama većim od 400 kilometara. Koji će to sistem biti – vidjet ćemo….Naravno da se razmatraju i sistami S-300 i BUK, ali razmatramo i druge sisteme”, objasnio je Diković za RTS, naglasivši kako “još nije vrijeme da se govori o konkretnom rješenju”.
 
Beogradski mediji ranije su objavili da će predsjednici Srbije i Bjelorusije, Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko, u martu ove godine potpisati ugovor o kupnji četiri baterije sistema S-300 i šest aviona MIG 29.
 
Srbija je u 2016. dobila paket donacija naoružanja i vojne opreme iz Rusije, među ostalim i šest korištenih aviona MiG-29 čija će modernizacija koštati između 180 i 230 miliona eura, podsjeća Hina.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši