BiH Vijesti Vijesti

Detalji napada na džamiju u Bronzanom Mejdanu

Bronzani-Majdan-4

Slike novoobnovljene džamije u Bronzanom Majdanu, 30-ak kilometara od Banjaluke. Mrlje na zidovima. Životinjske iznutrice posvuda. Tamošnji portal Kozarac.eu piše kako je u popodnevnim satima 5. januara – jedan od mještana došao klanjati namaz, no zatekao ovaj prizor. Obavijestio je ostale mještane, banjalučko muftijstvo. Na koncu i policiju. Portal dalje navodi:

“Džematlije su u strahu, a i razočarani, pa i ljuti zbog ovog čina. Kažu da su u dobrim odnosima sa svim mještanima i nije im jasno šta je razlog za ovakav vandalizam.”

Džamiju su posjetili predsjednik Medžlisa IZ Banja Luka Almir Hodžić i imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Muhedin efendija Spahić.

“Sjeli smo i otišli gore vidjeli šta je urađeno, policiji smo prijavili, zapravo Medžlis je prijavio dok smo mi putovali gore. Pokupili smo džematlije naše, pričali, dali im podršku da nastave živjeti tu. Oni su kazali mi ovdje nastavljamo živjeti zajedno kao i do sada, Srbi i Bošnjaci dijele ovu teritoriju i to je to”, kaže Spahić.

Policija je promptno pristigla. Nemalo nakon uviđaja – istog dana, oko 15 sati i 30 minuta uslijedilo je hapšenje dvojice, te prvi policijski izvještaj.

“Policija je izvršila uviđaj. Izuzeti su tragovi i predmeti koji će biti poslati na vještačenje i poslužiće kao dokaz u krivičnom postupku. Osumnjičeni su poslije kriminalističke obrade pušteni na slobodu, a protiv njih slijedi izvještaj nadležnom tužilaštvu za počinjeno krivično djelo javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”.

Policijska uprava Banja Luka – osuđuje, kako kažu, ovakav vid ponašanja, te su pozvali građane da se suzdrže od nasilničkog ponašanja i na miran, dostojanstven način proslave praznike. No, samo nekoliko dana unazad – slična situacija desila se u Kiseljaku. Dejan Ljubičić i Daniel Sudar, austrijski državljani – bocama su gađali tamošnju Gradsku džamiju. No, već sutra, uslijedilo je pokajanje.

“Ja se hoću još jednom izviniti svima i zahvaliti što sam mogao doći ovdje i pregovarati sa ovako dobrim ljudima i mogu se još jednom izviniti što sam ovo učinio. To se sigurno više neće desiti, ja nisam takav karakter”, poručuje Ljubičić.

“Ja se isto još jednom izvinjavam, stid me ovo što sam napravio i izvinjavam se prijateljima muslimanima. Ovo što sam napravio nisam ja bio”, dodaje Sudar.

No, za razliku od dvadesetogodišnjaka Ljubičića i Sudara, napadači na džamiju u Bronzanom Majdanu su u poodmakloj 53. godini života.

(Bportal.ba/N1)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši