BiH Vijesti Vijesti

Detalji konkursa za Poreznu upravu: Gdje prestaje logika počinje Jelka

Ministrica Milićević je, nakon jučerašnjeg sastnka u Uredu predsjednika FBIH, iznijela tvrdnju da da je zabrinuta što federalni inpektori koji su zaposleni u Poreznoj upravi, a koji su se prijavili na konkurs za direktora te uprave, nisu prešli prag na konkursu, odnosno zadovoljili uvjete.

Sporna dva pitanja

Kako saznaju Vijesti.ba, na poziciju direktora prijavilo se 8, a na ispit su izašla 4 kandidata. Kandidat iz Uprave za indirektno oporezivanje je odustao odmah po prijemu testa. Ispit su tako polagala 3 kandidata, od kojih su dva inspektora.

Nezvanično saznajemo da inspektori nisu odgovorili tačno na dva pitanja. Prvo pitanje bilo je: Po Zakonu o poreznoj upravi dostavljanje pismena se vrši: a) po Zakonu o poreznoj upravi b) po Zakonu o upravnom postupku. Drugo pitanje je bilo iz člana 25 Zakona o poreznoj upravi da direktor na zahtjev obveznika može produžiti rok za podnošenje porezne prijave do 60 dana.

Da su odgovorili na ova dva jednostavna pitanja prošli bi prag, jer bi imali po 10 tačnih odgovora.

Gdje je prestaje logika počinje Jelka

Ministrica Milićević je također nakon jučerašnjeg sastanka ustvrdila: – Nama Porezna uprava na jednom čovjeku stoji. Za zamjenika direktora prijavljeno je pet kandidata, niko nije prešao prag. Logika je da ponovimo proceduru – navela je Milićević.

Ministrica je ovom izjavom, svjesno izgovarajući broj od pet kandidata, pokušala sakriti činjenicu da su na isti izašla samo tri. Treba znati i da na jednom konkursu ponekad zna biti deset različitih funkcija ili pozicija. U slučaju Porezne uprave FBIH pozicije direktora i zamjenika su različita mjesta za koja se održao i poseban ispit.

S toga upravo nije logično da ministrica Milićević traži ponavljanje procedure, jer je kandidat za direktora Šerif Isović kao najbolje rangirani prošao konkursnu proceduru. Logično bi bilo da se Isović imenuje, a da zamjeniku bude produžen mandat V.d. dok ne bude izabran po konkursu.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši