Crna Hronika Crna Hronika Slider Slider

Detalji akcije ‘Zlatni karat’: SIPA dosad oduzela zlato vrijedno 3,5 miliona KM

U okviru operativne akcije kodnog naziva „Zlatni karat“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) otkrili su i privremeno oduzeli oko 50 kg nakita koji svojim izgledom asocira na zlato i oko 13 kg nakita koji svojim izgledom asocira na srebro, ukupne preliminarne vrijednosti oko 3,5 miliona KM, saopćeno je iz SIPA-e.

Privremeno je oduzeto oko 2.000 komada raznog nakita koji svojim izgledom asocira na zlato, zatim oko 60.000,00 KM i oko 40.000,00 EUR, te 17 mobilnih telefona, šest pištolja, više pečata i dokumentacije.

Iz Agencije podsjećaju da je realizacija operativne akcije „Zlatni karat“ počela 06.03.2019. godine i da su policijski službenici SIPA-e lišili slobode 30 osoba, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje više krivičnih djela iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Akcija se izvodi na 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

“Operativna akcija „Zlatni karat“ koja se realizuje po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odnosi na krivična djela „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelima „Krijumčarenje“, „Organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe“, „Pranje novca“, „Nedozvoljeno skladištenje robe“, „Poreska utaja ili prevara“ i „Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova“, iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Osumnjičena lica se terete da su u saradnji sa drugim licima, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi vršila krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra”, navodi se u saopćenju.

SIPA nastavlja pretrese pravnih subjekata i danas, te očekuje otkrivanje i privremeno oduzimanje dodatnih količina krijumčarenog nakita, nakita bez porijekla i nepropisno obilježenog nakita.

“Zahvaljujemo se Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, entitetskim i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, te Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije”, navodi se saopćenju SIPA-e.

(Bportal.ba/N1)

Podijeli na društvene mreže!