Desničari u Austriji vole Dodika, ali ne i Vučića, odnosi zavise od uloge desničara

Dr. Nedad Memić, novinar iz Sarajeva, koji živi i radi u Beču kazao je, komentirajući rezultate netom završenih prijevremenih izbora u Austriji, da što se tiče odnosa te zemlje sa Zapadnim Balkanom i Bosnom i Hercegovinom, sve će zavisiti od toga hoće ili u vladu ući Slobodarska stranka (FPÖ) i hoće li FPÖ dobiti resor ministarstva vanjskih poslova, prenosi INS.

1000_1480428449nedad-memic

Dodik i Srbi

- Ono što meni govori iskustvo: konzervativci, čak i ako uđu u koaliciju s desničarima, neće dati ovaj resor desničarima. Zašto? Zato što ga drže preko trideset godina. Sebastianu Kurzu vrlo je važna evropska politika. Konzervativci imaju dugu tradiciju europejstva, a desničari su u institucijama EU-a poprilično nepopularni jer održavaju veze s Le Penovom, AfD-om..., kazao je Memić.

FPÖ je, navodi on, do sada pokazivala otvorene simpatije prema nacionalističkim Srbima. Njihov lider Strache već je nekoliko puta pozivao predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika u Beč da «mobilizira Srbe da glasaju za FPÖ».

- Ukoliko FPÖ uđe u Vladu i dobije određeni utjecaj na vanjsku politiku, moguće je dođe do određenog približavanja s Dodikom. Ne smije se, međutim, zaboraviti da FPÖ nema dobre odnose sa Aleksandrom Vučićem otkada je ovaj napustio radikale i osnovao SNS. Dakle, Vučić ne podržava Strachea, već Kurza. Uz to se treba reći da Austrija vanjskopolitički slijedi Njemačku, a Angela Merkel je upozorila danas Austriju da će ulazak desničara u vladu biti problematičan. Stoga mislim da će Sebastian Kurz, ako se odluči koalirati s desničarima, ove držati mimo resora evropske i vanjske politike. Iz tog razloga ne očekujem preveliki preokret austrijske politike prema Zapadnom Balkanu i BiH, naglasio je Memić.

Prema njegovim rječima, nakon ovih izbora, u Austriji su otvorene tri moguće koalicije: konzervativci (Kurz) s desničarima (Strache), konzervativci sa socijaldemokratima (Kern) ili pak socijaldemokrati s desničarima.

 - Najvjerovatnija se čini koalicija o kojoj svi govore: konzervativci i desničari. Kurz je svoju politiku prema izbjeglicama i strancima doslovno kopirao od desničara i upakovao je u jednu privlačniju i pristupačniju mašnu. Uz to, Kurz nema skandala iz prošlosti, ne povezuje ga se s neonacistističkom prošlosti kao što se to i dalje donekle radi s FPÖ. FPÖ je s druge strane u ovoj izbornoj kampanji nastojao nastupiti više državnički, no ipak vrlo islamofobno kao i dosada, objašnjava sagovornik INS-a.

Kakav će biti položaj Bošnjaka

Položaj bh. građana, smatra on, neće se promijeniti. Komentare da Bošnjake, koji su gradili Austriju, neko želi slati kući, naziva glupošću.

- Dakle, lično ne vidim da će se položaj Bošnjaka u Austriji promijeniti jer većina njih ne podržava niti šerijat niti odbija evropske vrijednosti na kojima počiva Austrija. Dakle, integracija u austrijsko društvo i permanentno pokazivanje lojalnosti evropskim vrijednostima recept su očuvanja dobrog položaja Bošnjaka u Austriji, naglasio je.

Desničarstvo u Austriji se, a tako je i u drugim zemljama, od pokreta koji su bili usmjereni protiv svih stranaca reduciralo se na netrpeljivost prema muslimanima.

- I to onim konzervativnim i radikalnim s kojima zaista postoje integracijski problemi.

Austrijanci i drugi Evropljani ne žele da se pod paskom poštovanja ljudskih prava toleriraju netoleranciju koja se može primijetiti kod pojedinih konzervativnih ili radikalnijih muslimanskih grupa. Od toga je, naravno, napravljena cijela desničarska antimuslimanska politika, komentira on.

Što se tiče Bošnjaka, njihov položaj u Austriji je dobar, ali to ne znači da se oni za taj položaj ne trebaju stalno i iznova boriti.

- Vijesti iz BiH u posljednje vrijeme nisu pozitivne, govori se sve više o radikalizaciji, salafističkim ćelijama, arapskim investicijama... U Beču su dvije bošnjačke džamije označene salafističkim. S druge strane, muslimani Bošnjaci su možda jedina muslimanska zajednica kojoj je u Austriji posljednjih godina dozvoljena gradnja pravih islamskih centara: u Linzu i sada Grazu. To Bošnjaci mogu zahvaliti svojoj dobroj integraciji u austrijsko društvo, zaključio je Memić.

(Bportal.ba/INS.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>