BiH Vijesti

Deset miliona maraka za uvezivanje radnog staža u FBiH

Vlada Federacije BiH usvojila je dva programa utroška sredstava utvrđenih ovogodišnjim federalnim budžetom Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, a namijenjenih kao subvencije poduzećima za uvezivanje radnog staža radnicima koji su stekli uslove za penziju, ali im nisu uplaćeni doprinosi za PIO.

Prvi program vrijedan milion maraka odnosi se na subvencije privatnim preduzećima i privrednicima.Grant sredstva bit će dodjeljivana preduzećima iz oblasti metalne, elektro, automobilske, drvne, papirne i grafičke, zatim industrije građevinskog materijala, proizvodnje tekstila, kože i obuće, kao i hemijske i industrije gume i plastike, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Pravo na dodjelu sredstava privatna preduzeća mogu ostvariti samo po jednom podnesenom zahtjevu, a maksimalan iznos koji može biti dodijeljen jednom privrednom društvu je 200.000 maraka.

Usvojen je i Program subvencija javnim preduzećima za uvezivanje radnog staža u iznosu od 9 miliona maraka.

Program se odnosni na prduzeća u kojima Federacija BiH ima udio u vlasništvu od najmanje 50 posto plus jedna dionica, računajući i prduzeća u poteškoćama ili u stečaju.

Pri izboru korisnika sredstava, ukoliko ne bude dovoljno sredstava, kriteriji će biti broj zaposlenih koji će biti penzionisani te ravnomjerna teritorijalna zastupljenost, saopćili su iz Vlade FBiH.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!