Izdvojeno Izdvojeno

Denis Zvizdić: Moguće hermetičko zatvaranje granice sa Srbijom

“Ako granice Evrope nastave da se hermetički zatvaraju za prolaz migranata, i BiH će ići ka hermetičkom zatvaranju svoje granice prema istočnim susjedima.”

“Pratićemo situaciju. Već smo zatražili od Predsjedništva BiH da nam odobri angažovanje pripadnika Oružanih snaga, ali inženjerskih jedinica, dakle ne pripadnika s oružjem, nego onih koji će spriječiti nelegalne prelaze preko kojih dolazi do nelegalnog prometa migranata iz Srbije”, kazao je Zvizdić.

On je istakao da nije istina da je u BiH 200.000 migranata, niti da je ušlo 200.000 migranata. Od januara 2018. godine do danas ušlo je oko 25.000-26.000, ali trenutno ih je manje od 4.000 u BiH.

Prema Zvizdićevim riječima, proces migranata se još kontroliše, ali ne zna se šta će se desiti ako krene novi talas iz Grčke.

“Pratićemo situaciju i naravno da ćemo sve više zatvarati granice BiH prema istoku, ako granice BiH prema zapadu budu zatvarane”, naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Dodao je da je smanjen priliv ljudi koji su kao turisti dolazili u Srbiju, a onda kao migranti prelazili u BiH i oštro demantovao da je riječ o hiljadama potencijalno opasnih terorista koji se vraćaju u BiH iz Sirije.

“Vratilo se do sada 46, još uvijek se u Siriji nalaze oko 104 državljanina BiH, od čega je 58 žena i djece. Mi ćemo ih preuzimati u saradnji i dogovoru sa našim međunarodnim partenerima”, naveo je Zvizdić.

Stvar je, ponovio je on, još pod kontrolom, ali ne garantuje da će tako ostati ako je istina da će Grčka otvoriti granice i pustiti desetine hiljada migranata da krenu prema Balkanu i balkanskoj ruti.

(Bportal / SB)

Podijeli na društvene mreže!