Košarka Slider Slider Sport Sport

Delije će skupo koštati Zvezdu: Drakonska kazna zbog vrijeđanja Alena Omića?

Parole koje su najvatrenije pristalice Zvezde istakle na utakmici protiv Olympiacosa upućene na Omićevu adresu (Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija – pisalo je na skandaloznom transparentu Delija, a zatim i skandiranje “Omiću, odlazi”) neće proći bez posljedica po klub.

Oglasila se Euroliga povodom skandaloznih parola, koja je otvorila postupak protiv beogradskog kluba.

S obzirom na to da su crveno-bijeli i ove, ali i prethodnih sezona iz raznoraznih razloga plaćali kazne zbog ispada navijača, sljedeća koja je izvjesna, mogla bi da bude drakonska, piše Telegraf.

– Povodom transparenta koji je istaknut u petak navečer tokom utakmice Crvene zvezde i Olympiacosa od strane grupe navijača beogradskog kluba, Euroliga želi da poruči sljedeće: poruka koju je poslala mala grupa navijača ni u kom smislu ne predstavlja ni sport, ni košarku, europsku košarkašku porodicu niti euroligašku organizaciju. Štaviše, europska košarka je oduvijek bila i bit će primer spajanja na terenu i van njega, gdje različite kulture, rase i religije uvijek idu zajedno dijeleći jednu strast. Upravo ove različitosti, kulture, jezici, rase i načini razumijevanja života i sporta čine ga jedinstvenim i bogatijim iskustvom, kao i sredstvom za spajanje ljudi. Pogledi koji su ispoljeni od strane navijača u petak su uvrijedljivi, štetni i u suprotnosti sa vrijednostima i principima priključivanja i poštovanja – piše u saopćenju Eurolige.

Uz poruku da će nastaviti da vrijednuje i veliča multikulturalnost i multietničke razlike, koristeći sport u tom smislu kao most koji spaja sve kulture, Euroliga je saopćila i da je pokrenula disciplinski postupak protiv Zvezde zbog ispada navijača.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši