BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Delegati SDP-a i SBB-a bili protiv pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Budžet RS-a

Naime, ova važna apelacija, koja tretira obilježavanje 9. januara i koja bi trebala biti od interesa za sve Bošnjake, od pojedinaca je, nažalost, iskorištena za bespotrebno političko prepucavanje, te je povezana sa usvajanjem budžeta entiteta RS.

Obzirom da se površno iznose informacije i optužbe, važno je pojasniti ko je i na koji način glasao za usvajanje Budžeta entiteta RS u Narodnoj skupštini, ali i kada je u pitanju procedura zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda.

U Narodnoj skupštini RS-a budžet je usvojen 13. decembra prošle godine.

Za budžet su, između ostalih, glasali i zastupnici Domovine. Za budžet je glasao predsjednik Kluba Admir Čavka iz SBB-a, Nedim Čivić, zastupnik Nezavisnog bloka, Ivana Lovrić iz HSP-a i Senad Bratić iz SDA.

Jedini koji je glasao protiv budžeta je Mihnet Okić iz SDA, koji je inače ranije, zbog svoje principijelnosti, smijenjen sa pozicije predsjednika Kluba Domovine.

Kada je u pitanju Vijeće naroda RS-a, odnosno Klub Bošnjaka, na sjednici 22. decembra prošle godine nije pokrenuta zaštita vitalnog nacionalnog interesa na Budžet entiteta RS za 2018. godinu.

Protiv pokretanja procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa su bili Enes Suljkanović iz SDP-a i Muhamed Ibrahimbegović iz SBB-a.

Za pokretanje procedure su glasali Anita Hodžić iz SDA i Elvedin Hamzić iz Stranke za BiH, dok su ostali delegati iz SDA Mujo Hadžiomerović, Kemo Čamdžija, Kasim Salkić i Samir Baćevac, bili suzdržani.

(S.H./Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši