BiH Slider Vijesti

Dedo Osman Samouk proslavio 101. rođendan

Svoj stotinu prvi rođendan proslavio je u krugu najbližih članova porodice, kćeri, unuka i praunuka u veseloj i ugodnoj atmosferi u novogradskom naselju Briješće.

Ugodno druženje sa načelnikom Efendićem i njegovim saradnicima proteklo je u prepričavanju dogodovština, a njegovi ukućani rado su podijelili životne priče dede Osmana.

– Dedo je proživio fin životni vijek. Hvala Bogu dobrog je zdravlja. Danas smo se družili sa njim, osim što malo slabije čuje i vidi, razum ga dobro služi, pa smo se dobro ispričali. Primijetio sam da je uzrok njegove dugovječnosti, najvjerovatnije, to što ga njegovi ukućani puno vole. Ta ljubav stvara jedan ambijent u kojem je ugodno živjeti, a interesantno je i to da on ne koristi nikakve medicinske terapije u 101 godini – kazao je načelnik Efendić.

Dedo Osman rođen je davne 1917. godine u selu Vejzagići kod Goražda, gdje je živio do početka agresije na BiH. Život je, kaže najvećim dijelom proveo u vojsci, ratovima, ali i radeći u šumi na sječi stabala i građevini. I pored toga zdravlje ga dobro služi, izuzev vida i sluha.

Odmah nakon Drugog svjetskog rata 1945. godine, Osman se oženio Rahimom Adilović sa kojom je dobio tri kćeri, Osmanu, Behiju i Hadžiru koje ga njeguju i paze, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Ipak najviše pažnje posvećuje mu najstarija kćerka Osmana koja je po njemu dobila ime i kod koje živi od 2000. godine. Vedra duha i sa osmijehom na licu dedo Osman staračke dane provodi uživajući sa unučadima i praunučadima.

Na pitanje koji je recept za dugovječnost, dedo odgovara, zdrava ishrana, koja mu ne škodi, tako da se dobro osjeća, dobro jede, spava, samo što lošije vidi i čuje. Iz svog života dedo Osman sjeća se mladalačkih i vojničkih dana, a osim kćeri ima šestero unučadi i 13 praunučadi, u čijem društvu se najbolje osjeća.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši