Regija Regija i Svijet

Daniel Serwer: Slogan ‘Kosovo je Srbija’ ne odgovara istini

Slogan ‘Kosovo je Srbija’, koji je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić napisao na novčanici od sto dolara, ispisan je velikim slovima i u srpskim zajednicama širom Kosova, rekao je Glasu Amerike profesor iz SAD-a, Daniel Serwer.

“Poznajem tog čovjeka, više puta smo razgovarali o Kosovu, i ne iznenađuje me to što je uradio. Tako nešto se može govoriti, ali očigledno više ne odgovara istini. Poricanje činjenica sa terena je velika greška Srbije. Ako Srbija želi da bude članica Evropske unije morat će, ne samo da prihvati činjenice na terenu, već i da prizna i uspostavi zvanične diplomatske odnose na nivou ambasadora sa Kosovom. Nema nikakvih načina da se tako nešto u ovom trenutku izbjegne. Mogu da odlažu, ali ne mogu da izbjegnu”, rekao je Serwer za Glas Amerike.

Američka ambasada u Beogradu, kako je objavio Radio Slobodna Evropa, reagovala je stavom da bi Dačić trebalo da razmisli o svojim postupcima.

“Umjesto što uništava novčanicu sa likom velikog američkog naučnika i državnika Benjamina Franklina, ministar Dačić bi možda mogao da razmisli o njegovoj izjavi: ‘Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susjedima'”, navodi se u odgovoru ambasade na upit RSE.

(Bportal / Vijesti.ba / Glas Amerike)

Podijeli na društvene mreže!