Regija Regija Regija i Svijet Regija i Svijet Slider Slider

Danas u Prištini presuda Naseru Keljmendiju za ubistvo Delalića i trgovinu narkoticima

Suđenje Naseru Keljmendiju počelo je 2015. godine, a od juna 2017. on se brani sa slobode.

Specijalno Tužilaštvo Kosova pri Osnovnom sudu u Prištini podiglo je jula 2014. godine optužnicu protiv optuženog Nasera Keljmendija. Keljmendi je optužen za više krivičnih djela, uključujući i “organizovani kriminal, upravljanje organizovanom kriminalnom grupom, teško ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine”.

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju, prenosi Tanjug.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Naser Keljmendi je odbacio sve optužbe protiv njega, ocijenivši ih politički motivisanim, jer je bio “sponzor političara koji danas nisu na vlasti”.

Specijalno tužilaštvo je navelo i da je 1. juna 2012. Odsjek za trezor Sjedinjenih Američkih Država, Nasera Keljmendija identifikovao u skladu sa Zakonom o inostranim šefovima narkotika, kao trgovca narkoticima, prenijeli su mediji.

Tužilaštvo je Keljmendija označilo kao vođu kriminalne i organizovane grupe. Keljmendi se na početku suđenja izjasnio da nije kriv ni za jednu tačku optužnice.

Keljmendi je od strane policijskih agencija označen kao vođa kriminalne organizacije i jednog od najjačih balkanskih narko kartela, osoba sa crne liste SAD-a i potjernice Interpola, optuženik za organizovani kriminal, ubistvo Ramiza Delalića Ćele 2007. u Sarajevu, te posjedovanje i trgovinu drogom. “Nisam kriv”, 2015. rekao je Keljmendi pred Osnovnim sudom u Prištini.

Agencija za istrage i zaštitu BiH još je 2008. u svojoj prezentaciji Interpolu navela da je Keljmendijeva zločinačka organizacija umiješana u krijumčarenje droge, cigareta i nafte, trgovinu ljudima, pranje novca i kamatarenje. Isto stoji i u Izvještajnom projektu o organizovanom kriminalu i korupciji.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši