BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Danas u podne presuda za surovi zločin u slučaju “Vranica”

Četvrti optuženi u predmetu „Vranica“, Željko Đidić, od ranije se nalazi u bjekstvu, u Republici Hrvatskoj.

Ovakvu odluku saopštilo je sudsko Vijeće Kantonalnog suda u Mostaru, kojim je predsjedavao sudija Marin Zadrić, inače bivši oficir HVO-a. Završne riječi održane su u utorak.

Tužilaštvo HNK, kojeg zastupa tužiteljica Maja Čišić, istupilo je sa uvjerenjem da je pred Sudom tokom postupka nedvojbeno utvrđena i dokazana krivica optužene trojke. Navela je da su iznesene uvjerljive činjenice i predočeni brojni dokazi o počinjenju kaznenog djela, podastrte uz sve drugo i svjedočenjima brojnih svjedoka, o čemu je potanko podsjetila opisavši ključne momente samog kaznenog djela – počevši od predaje vojnika i njihovog zarobljavanja, do traumatičnih događaja u podrumu Mašinskog fakulteta, sve do njihove surove egzekucije. Ona je kazala da je na osnovu iskaza svjedoka i materijalnih dokaza iz Haaga, nedvojbeno da su optuženi počinili djela za koje se terete, da su svjesno nečovječno postupali, ubijali i mučili, te da se može se dokazati krivica iz svega navedenog. Podsjetila je na iskaz jedinog preživjelog svjedoka Emira Ćatića, koji je detaljno opisao događaje od 10. i 11. maja 1993. na Mašinskom fakultetu. Podsjetila je i na iskaz ključnog svjedoka Džemala Arnauta, koji je ispričao kako ga je Erahard Poznić tukao i zlostavljao.

Kazala je i kako je Mate Aničić imao obavezu zbog svoje vojne funkcije spriječi zlostavljanja.

Tužiteljica Maja Čišić zatražila je od Suda da okrivljenu trojku oglasi krivima i primjereno kazni u skladu sa zakonom, dok advokati Mate Aničića, Erharda Poznića i Ivana Škutora, odbacuju sve tužilačke navode, kvalifikacije i dokaze, tražeći od Suda da odbije tužbe i optuženima izrekne oslobađajuće presude.

Zastupnica oštećenih Edina Rašidović apelovala je na Sudsko vijeće da vodi računa o uputama Vrhovnog suda, kazavši da su sudovi koji su ranije donosili oslobađajuće presude, imali za cilj obnavljanje postupka, na što je predsjedavajući Sudskog vijeća oštro reagirao, tvrdeći da Sud nije imao namjeru da se proces oduži.

– Iskreno se nadam da će Sudsko vijeće po prvi put nakon 19 godina donijeti pravednu presudu i osuditi ih, kazala je majka stradalog Feđe Huskovića, Jadranka Husković.

Da podsjetimo, riječ je o masakru nad zarobljenim pripadnicima Armije BiH kojeg su nedvojbeno počinili pripadnici HVO nakon vojne akcije zauzimanja Komande 4 korpusa Armije BiH u zgradi „Vranica“ (9.maja 1993.godine) u zapadnom dijelu Mostara. Pripadnici HVO-a u zgradi Vranica u Mostaru zarobili su, a kasnije, poslije višekratnog mučenja i batinanja u objektu Mašinskog fakulteta u zapadnom dijelu Mostara, brutalno likvidirali 13 pripadnika Armije. Za tijelima trojice još uvijek se traga.

Trenutak njihovog zarobljavanja čak je snimljen kamerama HTV uz euforičan javni čin obznanjivanja tog „krupnog vojnog poduhvata“ iz pera i javljanja reporterke Dijane Čuljak što je slavodobitno emitovano u centralnim informativnim emisijama javnog emitera susjedne države.

Optužnica je podignuta još u decembru 1999, a optuženi su Željko Džidić zvani Džida, Mate Aničić, Ivan Škutor i Erhad Pozbić zvani Šapa – svi iz Mostara. Optužnica nekadašnje pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) tereti za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima. Prvooptuženi Džidić nalazi se u bjekstvu od 2011, pa se zbog toga četvrti put suđenje vrši po razdvojenoj optužnici, odnosno proces se vodi protiv ostale trojice iz optužnice.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši