Regija Regija i Svijet

Danas položen kamen temeljac za izgradnju auto-puta od Beograda do Sarajeva

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik, te predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Turske Recep Tayyip Erdogan položili su danas kamen temeljac za izgradnju autoputa koji bi trebalo da poveže Srbiju i BiH.

– Da smo ranije gradili puteve, a ne mržnju izbjegli bismo katastrofe, ali više nemamo pravo na takve greške – poručio je Vučić na svečanosti početka gradnje autoputa.

Istakao je da je početak radova na autoputu Beograd-Sarajevo historijski događaj, važan za cijeli region, jer počinjemo jedan prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo.

– Ovo je prostor koji je bio bez puteva, pun sumnji, strahova i mržnje koja je iz toga proizilazila. Danas počinjemo taj prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo. Ništa nije potrebno Balkanu koliko putevi i povezivanje – rekao je Vučić.

Od 1945. godine svi putevi i pruge, veze, komunikacije koje smo imali sa BiH, istakao je Vučić, uglavnom su bile loše, kao da je neko narode koji žive na ovom našem području kažnjavao za ko zna šta.

Danas je, kaže, prilika da pokažemo da sami, brinući o sebi i svojoj budućnosti, možemo da uređujemo svoje odnose.

Putevi su, prema njegovim riječima, potrebni da prošlost ostavimo iza nas, da nas zbližavaju i upoznaju, daju mogućnost da se razumijemo i na kraju oprostimo jedni drugima bez jeda i zazora.

– Nemati put koji povezuje sa komišijom znači da vas razdvaja jedan zid, provalija. Put probija i pokazuje da postoje druge – naglasio je Vučić.

Ističe da se na putu ljudi sreću, paze jedni na druge i shvataju koliko ih malo dijeli.

To je, kako navodi, zajedno jedini način na koji možemo da idemo naprijed, da budemo veći, uspješniji i bogatiji, da pomognemo jedni drugima, da prestanemo da mrzimo nečiji uspjeh, jer povezani taj uspjeh će biti naš.

Rekao je da će putevima ovaj prostor prestati da bude crna rupa na mapi puteva svijeta i da oni dovode prijatelje poput Erdogana, “kojem možemo da zahvalimo na inicijativi ovog puta”.

Turski predsednik rekao je da smo danas svedoci jednom historijskom trenutku među našim zemljama.

– Veoma sam ponosan zbog toga što danas se okončava 12 važnih projekata – rekao je Erdogan.

Nada se da će turska kompanija “Tašjapi” izgraditi put u što kraćem vremenu i možda i prije roka koji je predviđen.

Uskoro opširnije….

(Bportal / Vijesti.ba / RTS)

Podijeli na društvene mreže!