Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Dačić: Srbija ima otvorena pitanja sa susjedima

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da i dalje ima otvorenih pitanja u vezi sa susjedima Srbije, te se i danas još traga za Srbima koji su “poginuli i nestali s tih prostora”.

“Teško je prihvatati kompromise koji su politički nužni, a dati oproštaj za lične nesreće i stradanja. To breme nosimo svi zajedno”, rekao je Dačić u Ubu, na svečanom uručenju 20 stanova za izbjegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa koji se finansira donatorskim sredstvima, a najveći donator je EU. Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka Savjeta Evrope za razvoj, program u Srbiji sprovodi Кomeserijat Srbije za izbjeglice i migracije, u saradnji s lokalnim vlastima, i uz nadzor UNHCR i OEBS-a.

Ministar je rekao da Srbija “čvrsto stoji na putu pridruživanja Evropskoj uniji” i da novčani poklon EU za Fond Regionalnog stambenog programa predstavlja dokaz pomoći u tom smjeru i “razumijevanja za naša stradanja u ratu na prostorima bivše Jugoslavije”, prenijelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Izgradnja 20 stanova na Ubu, u kojima će trajno biti smješteno 60 ljudi, iz fonda Regionalnog stambenog programa je plaćena sa 415.690 eura, a iz budžeta Opštine Ub 14 miliona dinara.

“Regionalni stambeni program u Srbiji obezbijedio je sredstva za rješavanje stambenih potreba za više od sedam hiljada izbjegličkih porodica. Do sada je, u okviru tog programa, stambeno zbrinuto 3.528 izbjegličkih porodica. Gradi se na više od 40 lokacija”, rekao je Dačić.

Dačić je predsjedniku Opštine Ub Darku Glišiću zahvalio što je Opština dala dio novca, zemljište i infrastrukturu, a za pomoć je zahvalio i šefu Delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju, zamjeniku šefa misije OEBS u Srbiji Džozefu Melotu i komesaru Srbije za izbjeglice i migracije Vladimiru Cuciću.

“Uskoro ćemo se vidjeti u Vršcu, Bajinoj Bašti, Кikindi, Vrnjačkoj Banji, Golubincima, Temerinu i drugim mjestima gdje se završavaju stambene jedinice za izbjeglice u okviru Regionalnog stambenog programa”, rekao je Dačić.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!