Regija Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Dačić poludio nakon Junckerove izjave: “To je vrhunski bezobrazluk, ja sam potpisao Briselski sporazum…”

Dačić je podsjetio na to da su u Uniju primljene Slovenija i Hrvatska koje se i dalje spore zbog Piranskog zaljeva.

“Kažu da se ne može ući u EU, a da se ne reše međusobni problemi. Pa kako uđoše Hrvatska i Slovenija, kakve su to oni probleme rešili? (…) Pa oni i dalje broje ribe u Piranskom zaljevu”, rekao je Dačić u emisiji “Ćirilica” provladine komercijalne televizije Happy.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker poručio je ranije u ponedjeljak u Beogradu kako 2025. godina iz Europske strategije za zapadni Balkan “nije obećanje”, već treba biti ohrabrenje i poticaj zemljama kandidatima i naglasio da zemlje s neriješenim bilateralnim sporovima ne mogu postati članice EU-a.

“To su dvostruki standardi. Misle li u EU da je naš narod toliko sada oduševljen time što smo dobili tu šargarepu, a ona je i dalje negde daleko”, rekao je Dačić za TV Happy.

Srpski šef diplomacije kaže i da je spreman povući svoj potpis s briselskog sporazuma s kosovskim Albancima ako ne bude formirana Zajednica srpskih općina na Kosovu (ZSO), kao dio tog sporazuma iz aprila 2013.

“Ja sam potpisao Briselski sporazum. Nikada ga ne bismo potpisali da u njemu glavna stvar nije bila ZSO. Ako je prošlo pet godina od potpisivanja i od toga nema ništa, postavljam pitanje čemu onda dogovaranje?”, rekao je Dačić.

“Vrhunski bezobrazluk”

On je ustvrdio kako je danas čuo i novu varijantu – da će ZSO biti dio paketa “pravno-obvezujućeg sporazuma” između Prištine i Beograda kao presudnog uvjeta za prijem Srbije u EU.

“To je vrhunski bezobrazluk… Što znači ta formulacija? To niko živ ne zna. Tumačenje kako to treba da sadrži nezavisnost Kosova je apsolutno neprihvatljivo za nas. To nije dio uslova pod kojima smo tada potpisali Briselski sporazum”, naglasio je Dačić.

(Bportal.ba/SB)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši