BiH Slider Slider Vijesti

Da li su naftaši varali nakon snižavanja cijena goriva

Nakon što su 12. juna održali sastanak sa nadležnim ministrom, vlasnici benzinskih pumpi u FBiH su snizili cijenu goriva većinom za pet feninga, a pojedini i za 10 feninga.

Nakon tog datuma je od ukupno 681 benzinske pumpe u FBiH poslan zahtjev za snižavanjem cijena na 500 benzinskih pumpi. Drugi sastanak ministra trgovine FBiH Zlatana Vujanovića sa naftašima održan je 20. jula 2018. godine. Ministarstvo se pohvalilo i da je naložilo inspekciji da pojača intenzitet nadzora na benzinskim pumpama, s posebnim “naglaskom na provjere da li se izložena cijena podudara s cijenama na pumpnim aparatima za točenje i otisnutim na fiskalnim računima”.

Šta je inspekcija našla

Tragom ove informacije novinari Faktora provjerili su da li su pojedine kantonalne inspekcije provjeravale poslovanje benzinskih stanica. U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS su kazali da navedeno naređenje Federalnog ministarstva trgovine nije njima došlo na postupanje.

Što se pak tiče Federalne uprave za inspekcijske poslove, ovlašteni rukovodilac federalnog tržišnog inspektorata Elmir Ramić kazao je da su rađene detaljne kontrole rada benzinskih pumpi između ostalog i da se vidi zbog čega su povećavane cijene.

– Što se pak tiče cijena, kada dođe do sniženja cijena, pumpe šalju obrazac za promjenu cijena i to se sigurno sve poklapa. Ne dešava se da je jedna cijena na portalu, a druga na fiskalnom računu – pojašnjava Ramić.

Poručuje da ako neko ima saznanje o prevarama na benzinskim stanicama, da se obrati Federalnoj inspekciji te da će inspektori izaći na teren.

Pad cijena nafte

Prema podacima stranice Globalpetrolprices.com koju su kao referentnu za Faktor naveli iz Federalnog ministarstva trgovine, cijene Brent sirove nafte su od 2. jula 2018. do danas pale za osam posto, odnosno sa 79,41 dolara po barelu na 73,06 dolara po barelu.

Na benzinskim pumpama se cijene nisu mijenjale, iako bi ranije promptno reagirali na povećanje cijena. Nije poznato da li je o ovome bilo razgovora na posljednjem sastanku ministra Vujanovića sa naftašima.

Naftaši su između ostalog tvrdili i da cijene ne mogu snižavati zbog niskih marži.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!