Crnadak: Nije u interesu RS da zbog jednog čovjeka ulazi u konflikt s Amerikom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da nije interes naroda i institucija Republike Srpske (RS) da ulazi u konflikt sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) samo zbog nezadovoljstva jednog čovjeka, bez obzira o kome se radi.
igor_crnadak06

Crnadak je podržao diplomatske aktivnosti zvaničnika američke administracije Brian Hoyt Yeea te ono što je o njemu rekao srbijanski predsjednik.

-U potpunosti dijelim stav koji je po pitanju ovog američkog diplomate iznio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Radi se o profesionalnom diplomati, koji govori u uime State departmenta i predstavlja Vašington u regionu i u tom smislu ja ga poštujem – naveo je Crnadak novinarima u Banjoj Luci.

Osim toga, dodao je da Hoyt Yee podržava Dejtonski sporazum, poštuje i entitet RS i ne vidi nijedan razlog zašto jedan takav diplomata ne bi bio dobro došao i u Banju Luku i bilo gdje u BiH.

Govoreći o sastanku s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, Crnadak je rekao da je naznačen nastavak podrške Mađarske i Višegradske četvorke evropskom putu BiH.

Za 23. februar najavio je Sijartovu posjetu Banjoj Luci, kada će biti održana regionalna ministarska konferencija o evropskim integracijama.

(Bportal.ba/Fena)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>