BiH Vijesti Vijesti

Čovićevo utjerivanje diplomatije u plemenske torove

Sa prijema, koji je “prvi u Hrvata” Dragan Čović organizirao sa “hrvatskim” diplomatama na platama države Bosne i Hercegovine, poslana je veoma jasna politička poruka.

– Predstavljena je paralelna mreža paradiplomatije. Očito je počeo lov i na legitimne državne službenike. S obzirom da je bilo manje od dvadesetak ljudi, ili je riječ o manjku legitimnih diplomata prema Čovićevom mjerenju hrvatstva, ili je riječ o mudrosti onih diplomata koji su pozvani, ali se nisu pojavili.

Na žalost, ovdje nije riječ samo o ambasadorima kao imenovanim osobama već i državnim službenicima koji bi prema zakonu morali biti profesionalci, i bez ikakvih konekcija prema bilo kakvim zasebnim političkim opcijama.

Predsjedništvo BiH je nadležno za vanjsku politiku. Prema Čovićevom shvatanju – svaki član Predsjedništva BiH će provoditi vlastitu vanjsku politiku preko državnih službenika njegove vlastite nacije.

Šta je iduće? Pošto je Predsjedništvo BiH nadležno i u pitanju odbrane i oružanih snaga – da li će idući prijem biti i za oficire i vojnike samo jedne jedne nacije – pita se Branimir Jukić, predsjednik KO Demokratske fronte HNK i bivši ambasador BiH u Crnoj Gori i pri NATO-u.

(Faktor/Bportal)

Podijeli na društvene mreže!