BiH Vijesti Vijesti

Čović se pokušao ‘izvaditi’ pa još više zastranio: Govoriti o građanskoj državi BiH to znači zagovarati islamsku državu

dragan_c_1

 

Čović je danas u Zagrebu kazao da “brojniji narod u BiH ima ogromnu odgovornost za BiH”.

Komentirajući izjavu bošnjačkog kolege, Bakira Izetbegovića, kako je u Briselu optužio Bošnjake za pokušaj stvaranja Islamske države, odnosno kalifata, Čović je rekao da to nije istina.

“To ne odgovara stvarnosti. Ja i ovdje mogu kazati ono što kažem redovito na sastancima sa gospodinom Izetbegovićem. Brojniji narod u BiH ima ogromnu odgovornost za BiH. Ne smije napraviti povijesnu grešku, podcijeniti jednakopravnost druga dva naroda. To je nešto na čemu se mora raditi”, kazao je Čović.

“Oni koji žele građansku državu, ja ih poštujem, samo danas u Bosni i Hercegovini kazati građanska država to znači klasičan unitarizam, u nekoj formi, teoretskom obliku, a to vam znači u osnovi islamsku državu. Što je to neko pretvorio u kalifat ili dao neku drugačiju konotaciju čitavom tom mom izričaju? Na taj način mi razgovaramo i kad budemo u Briselu, ali tako ću razgovarati i kad budem sa gospodinom Erdoganom. Znači, nema tu nikakvih tajni ili nešto iza leđa”, rekao je Čović  kako probleme treba riješiti u BiH.

“Ta pitanja moramo riješiti doma, BiH će preživjeti dok god legitimni predstavnici konstitutivnih naroda čine vlast. Ne može jedan narod drugome birati predstavnike i u Predsjedništvu i u Domu naroda. BiH ima svoje specifičnosti i one se moraju do kraja uvažavati”, kazao je Čović.

(Bportal.ba/SB)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši