BiH Vijesti Vijesti

Čović poručio da država ne može bez lokalne vlasti odlučivati o migrantima

Povodom prošlosedmičnih događanja i nastale situacije oko pitanja migracija i izbjeglica koji su smješteni u Izbjeglički centar Salakovac, a i sva druga pitanja koja se vežu uz ovaj problem, razmatrani su danas na sastanku.

Prisutni dužnosnici su se obavezali na koordinaciju i zajedničko djelovanje sukladno zakonima i Ustavu, kako bi se ovim procesima upravljalo na najbolji mogući način.

Sigurnosna situacija na području svakog kantona je isključivo kantonalna nadležnost sukladno važećim zakonima, uz maksimalno uvažavanje propisa i zakona o ljudskim pravima, jedan je od zaključaka sastanka.

Svaki nezakoniti postupak, bez obzira ko ga dogovarao, ne može biti važeći bez suglasnosti kantonalnih i gradskih vlasti.

Problem ilegalnih imigranata potrebno je riješiti na nivou države Bosne i Hercegovine uz apsolutnu koordinaciju i svih državnih, entitetskih, kantonalnih i lokalnih tijela vlasti.

Sa sastanka je upućen poziv nadležnim institucijama da jasno i nedvosmisleno osude nezakonito i neustavno djelovanje, te da se prema ovom osjetljivom pitanju djeluje zajednički, operativno i koordinirajuće.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši