BiH Vijesti Vijesti

Čović odbio komentirati krivične prijave Udruženja logoraša Mostar protiv njega i Bože Ljubića

ÈOVIÆ: PRVO PROMJENA IZBORNOG ZAKONA PA SPAJANJE OPÆIH I LOKALNIH IZBORA (Foto)

Udruženje logoraša Mostar podnijelo je krivičnu prijavu protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića zbog “izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”.

Kako se navodi, nakon presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Den Hagu 29. 11. 2017. u predmetu “Jadranko Prlić i ostali”, Dragan Čović i Božo Ljubić su, u funkciji visokih zvaničnika i predstavnika hrvatskog naroda u BiH, svojim izjavama, medijskim nastupima i javnim djelovanjem osporavali zločine utvrđene pravosnažnom presudom Haškog tribunala, javno poricali počinjene zločine i derogirali presudu i kredibilitet Međunarodnog suda pravde u Den Haagu.

Iz Udruženja kažu da je ovakvo djelovanje Čovića i Ljubića dovelo do ozbiljnog narušavanja sigurnosne situacije u FBiH, posebno u Mostaru, te do međunacionalnih tenzija i razdora, te duboko uznemirilo Bošnjake, prije svega žrtve UZP-a utvrđene pravosnažnom presudom Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji”.

Čović je novinarima u Mostaru govorio o zaključcima današnje sjednice HNS-a, no nije htio komentirati podnošenje krivične prijave Udruženja logoraša Mostar protiv njega i Bože Ljubića.

– Vjerujem duboko u ovu državu sa svim njezinim nesavršenostima. Tako da institucije koje su zaprimile taj papir bavit će se s tim – rekao je Čović.

Vezano za deklaraciju koju je donijela Skupština Livanjskog kantona, a koja se odnosi na hašku presudu visokim hrvatskim zvaničnicima, udruženom zločinačkom poduhvatu te o samoubilačkom činu generala Slobodana Praljka, Čović je istaknuo kako svaka institucija može donositi deklaracije, rezolucije, zaključke…

– Držim da je sve u funkciji ovog ambijenta i ova tri mjeseca ispred nas – zaključio je Čović.

(Bportal.ba/SB)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši