BiH Vijesti

Čović: Nismo naivni, niko nas ne može istisnuti iz vlasti na federalnom nivou

Dvije teme dominirale su današnjom sjednicom Predsjedništva HNS-a u Mostaru, otkrio je nakon sjednice predsjednik Dragan Čović. U fokusu su očekivano bili Izborni zakon i implementacija izbornog rezultata.

Također, razgovarano je o predstojećem Saboru (zakazan za 25. januar) i njegovoj pripremi. Čović je istakao da je danas urađen zajednički sažetak i da je zajednički zaključeno da će stranke HNS-a koje su na izbore izašle kao dio tri bloka zajednički biti uključene u svaku aktivnost implementacije izbornog rezultata, čime se neće ostaviti prostora za špekulacije potencialnih partnerskih stranaka oko stvaranja eventualnih većina.

– Drugim riječima, mislimo da u pet kantona i u zeničko-dobojkom prostoru korektnim pregovaranjem možemo imati svoje predstavnike. Konstituiranje kantonalnih skupština koje je već uveliko započelo omogućava nam da rezultat koji smo postigli u ime HNS-a može dovesti do dogovora sa kolegama iz bošnjačkog bloka. Sa srpskim smo praktično već završili posao na način da i Vijeće ministara možemo pravodobno iskomunicirati. Obavili smo puno razgovora. Također, dogovorili smo da unutar HNS-a još jednom svi međusobno obavimo bilateralne razgovore i sagledamo šta je ko kome obećavao kroz izborni ciklus, a kako bi naredna sjednica Predsjedništva bila sazvana za 17. decembar, kada bi trebali puno toga formalizirati, kazao je Čović.

HNS je danas procijenio da nema preduvjeta za implementaciju izbornih rezultata, obzirom da je Ustavni sud BiH van snage stavio određene odrede…

– Procjenjivali smo kako se ko u ovom vremenu može ponašati, počevši od OHR-a, međunarodnih institucija, CIK-a ili PSBiH koja je jedina bila nadležna za izmjene Izbornog zakona. Naše je nastojanje da kvalitetno pripremimo Izborni zakon, odnosno da minimum onoga što je definirano u odluci Ustavnog suda bude urađeno i da sa partnerima među Bošnjacima tražimo nekoga ko je u stanju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u dogovoru sa predstavnicima HNS-a. Odredili smo danas jedan tim, koji će pripremiti dokument… Dinamika koju imamo daje nam zapravo da možemo dalje nastaviti razgovarati sa svima, a kako bismo osigurali prije svega zaštitu pozicije hrvatskog naroda kao konstitutivnog na svim razinama vlasti. Želimo osigurati da do narednih izbora ne dvojimo hoće li legitimni predastavnici Hrvata biti u Domu naroda, Predsjedništvu i tamo gdje pripadaju, dodaje predsjednik HNS-a.

Kazao je da istinski žali ako već bošnjačke stranke žele vlast bez HNS-a, što je konstatovao jedan od kolega prije nego ga je upitao šta u tom slučaju?

– Da smo naivni – nismo. Uvjeren sam da imamo dovoljno kapaciteta i snage i da nismo ovisni o bilo kome. Da li će nešto uraditi CIK? Mislim da odluke Ustavnog suda isključivo može provesti bh. zakonodavstvo. Sve drugo bili bi akti koji neće biti provođeni u okviru Ustavnog suda. Kakva god odluka bila, treba očekivati pravne posljedice… Pritisaka ima bezbroj. Ipak, ako smo jedinstveni kakvi danas jesmo, rezultat koji imaju predstavnici HNS-a govori da ih nitko ne može eliminirati iz pet, šest kantona, Vijeća ministara i federalne vlasti, odgovorio je Čović.

Imao je spreman odgovor i na pitanje ko je za HNS prihvatljiv u ovom trenutku.

– Svako ko doživljava BiH kao zajednicu triju konstitutivnih naroda. Legitimno predstavljanje je osnova i sasvim mi je svejedno je li to jedan bošnjački ili drugi bošnjački blok. Bitno je legitimno predstavljanje. To su partneri to nije koalicija, a evropski put je jasan program. Prva tačka je izborni zakon. Svi kojima je to prihvatljivo što se mene tiče su prihvatljivi za nas, kazao je.

Javnost je nedolazak na svečani prijem povodom Dana državnosti ocijenila kao Čovićev vid podrške Miloradu Dodiku…

– Svako ima pravo tumačiti, kao i što je moja privatna stvar gdje ću otići. Imam jasan stav prema legitimnosti predstavljanja i tako ću se i ubuduće odnositi, rekao je na kraju Čović.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!