BiH Vijesti

Čović: “Mandatar za Vijeće ministara u narednih sedam dana”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a kako će HNS imati sigurno četiri, a vjerovatno i pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Čović je rekao da je na današnjoj sjednici bilo govora o uspostavi vlasti na svim nivoima, među kojima je i dogovor u vezi s konstituirajućom sjednicom Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Obraćajući se novinarima nakoon odrržane sjednice, lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, zakazanoj za srijedu, 20. februara, sigurno biti izabrano rukovodstvo tog doma, te uz rješenje problema budžeta, biti izabrani i delegati za Dom naroda Parlamenta BiH.

– Vjerujemo, a i naše je nastojanje, kada je u pitanju državni nivo, da bismo trebali imati i mandatara za Vijeće ministara u narednih sedam dana, odnosno na prvoj sjednici Predsjedništva. A da bi se to desilo, morat ćemo još jednom sjesti međusobno svi oni koji pretendiraju da budu dio vlasti na nivou BiH, jer to je dosta osjetljivo – kazao je Čović.

Kada je u pitanju federalni nivo vlasti, nastavlja, sasvim je jasno da ćemo u srijedu dobiti zakonodavnu vlast kroz Dom naroda i Zastupnički dom.

– Što se tiče izvršne vlasti, imamo je, do trenutka dok mi u konačnici ne pronađemo partnere sa kojima možemo provesti strategiju koja je isključivo programska, ne za fotelje, a gdje mi imamo svoj vrlo jasan stav oko izbornog zakonodavstva i kao preduvjet za kandidatski status koji bi mogao biti eventualno ove godine – rekao je Čović.

Najavio je također formiranje izvršne vlasti u kantonima u kojima HDZ BiH ima osjetniji broj skupštinskih poslanika, već u narednih mjesec, uključujući i uvijek osjetljivi HNK.

– Mi smo ostavili rok svojim ljudima u Livanjskom i HNK-u da najdalje u narednih 30 dana taj posao završimo – pojasnio je Čović.

– Što se tiče državnog Doma naroda, mi ćemo sigurno ujutro poslati CIK-u BiH naše liste. Imat ćemo za pet mjesta u Domu naroda svoje predstavnike. Znači, od pet mjesta imat ćemo pet, četiri su sasvim izvjesna, ja mislim i peto. Ko će biti na tim listama, vidjet ćemo. Ono što je moja želja je da na tim listama, budu barem dvije dame i tri džentlmena, pa to treba sve složiti – rekao je Čović.

U svakoj varijanti, kaže Čović, „idemo na pet mjesta i vjerujemo da jedno od tih pet mjesta može pripasti predstavnicima HNS-a“.

– Sigurno će biti dvije dame od pet džentlmena, i vidjet ćemo kako to sve skupa složiti. Jer ove fiksne druge aktivnosti ne diramo. I u Vijeću ministara, i u Vladi FBiH se sigurno ništa neće dirati. Kao što ste vidjeli dosad, nismo željeli dirati ni Dom naroda FBiH, gospođa Bradara je ostala tu, mi bismo rekli žrtvovala se, dok se ne završi čitav proces. Kad se završi ovaj proces naravno da će ići na novo mjesto, neće ostati na ulici niti će koristiti „bijeli kruh“ – poručio je Čović.

Prema njegovim riječima, ista je stvar i sa Vijećem ministara BiH.

– Sve dok se sa partnerima ne dogovore resori, ministri će ostati ministri – rekao je Čović.

Odbio je kazati koliko ima istine u tekstu u kojem je “Slobodna Bosna” jutros predvidjela Lidiju Bradaru na čelu Federacije BiH, Ivu Tadića na čelu Doma naroda, a Jelku Milićević, Marinka Čavaru i Iliju Cvitanovića u Domu naroda.

– Ja bih volio da što prije dođe novi saziv Vijeća ministara, ali za to nam trebaju i ovi razgovori u naredna dva-tri dana, primarno u ovom trenutku između SDA, SNSD-a i HDZ-a. Da li će se još neko uključivati, vidjet ćemo – dodao je Čović.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!