BiH Vijesti

Čović danas na sastanku sa Dodikom

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da od lidera SDA Bakira Izetbegovića zavisi ključni korak koji bi doveo do formiranja novog saziva Vijeća ministara, te da ne vidi svrhu da se više ulazi u rasprave u vezi sa Akcionim planom za članstvo (MAP) u NATO-u.

“Dogovorili smo resore i izjavu pa predlažem da sva druga nadmudrivanja ostanu po strani i krenemo. I to s imenovanjem Vijeća ministara. Ako neko ne želi treba to da kaže. Nakon razgovora sa Izetbegovićem i Dodikom znaću jesu li nam stavovi isti. Ako jesu, treba odmah krenuti u imenovanja”, smatra Čović.

On je istakao da je o tome sa Izetbegovićem razgovarao juče u Sarajevu, a da će sa Dodikom razgovarati danas u Mostaru.

“Od tih razgovora zavisi hoćemo li imati zajednički sastanak do kraja sedmice. Ako bi išlo u prilog tome da odmah napravimo Vijeće ministara, a ja se tome nadam, uvjeren sam da ćemo imati sastanak. Nastojaću da što prije damo imena, da imenujemo i predsjedavajućeg i da počnemo da razgovaramo o provjeri ministara”, rekao je Čović.

Naglašavajući da ne vidi svrhu da se više ulazi u rasprave u vezi sa MAP-om, Čović je rekao da za uslovljavanje imenovanja Vijeća ministara nema ni potrebe ni razloga.

“Došli smo do saglasnosti da napravimo izjavu koja ostavlja dovoljno prostora da novi saziv Vijeća ministara može da donosi kompletne odluke”, dodao je Čović.

On nije želio da komentariše optužbe ministra bezbjednosti Dragana Mektića da HDZ BiH namjerno blokira rad Vijeća ministara, navodeći da to nikada nije činio jer da jeste mogao je o njemu napisati 15 knjiga u posljednje četiri godine.

“Naš stav je jasan – želimo što hitnije uspostavljanje Vijeća ministara jer, nažalost, sedam mjeseci nakon izbora zbog toga ne funkcioniše ni parlament BiH”, pojasnio je Čović.

Kad je riječ o formiranju Vlade Federacije BiH, Čović je istakao da će se to desiti kada bude uspostavljen dogovor o izmjenama Izbornog zakona.

(Bportal.ba/Nezavisne)

Podijeli na društvene mreže!