BiH Vijesti

Čolpa pozvao Špirića da u Banjoj Luci organizira Paradu ponosa

Povodom izjave zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Nikolu Špirića “da se u Bosni i Hercegovini razvija šerijatska država”, saopštenjem za javnost oglasio je predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa.

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

Politički koncept jednoumlja o kojem Špirić govori kao opasnost za Bosnu i Hercegovinu, već odavno je, nažalost, zaživio u dijelu Bosne i Hercegovine u kojem vlada Špirić i njegovi politički istomišljenici iz SNSD-a, o čemu svjedoče brojni domaći i međunarodni izvještaji, samo Špiriću to nije interes da kaže javno, jer, za razliku od ostalih građana u tom dijelu zemlje, Špirić uživa brojne benefite režima.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, na čijem čelu je SNSD, politička partija čiji je Špirić potpredsjednik, nema prava niko ko je iznad koncepta Milorada Dodika: povratnicima Bošnjacima i Hrvatima se osporava pravo na jezik, ne poštuje se nacionalna zastupljenost prilikom zapošljavanja u javne institucije, dok su na udaru režima i oni Srbi koji nisu na matrici politike SNSD-a i Špirića.

Sve dok se slave ratni zločini, poriče genocid, šuti na ugnjetavanje građana svih nacionalnosti…, Špirić nema pravo diskutovati o demokratiji, a naročito nema pravo držati lekcije o tome šta su ljudske slobode.

Obzirom da Nikola Špirić imputira da se u BiH razvija koncept šerijatske države, aludirajući prije svega na glavni grad Bosne i Hercegovine, pozivam ga da po uzoru na Sarajevo, kojem stavlja teret radikalne sredine, Paradu ponosa organizira u Banja Luci i pokaže demokratske tekovine koje je izradio od Dejtona do danas.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!