Regija Regija i Svijet

Članice Evropske unije se usaglasile o novom “mehanizmu solidarnosti”, slijedi raspoređivanje migranata

Četrnaest članica Evropske unije usaglasilo se o novom „mehanizma solidarnosti“ koji su predložile Njemačka i Francuska u cilju raspoređivanja migranata širom bloka, objavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Ministri unutarnjih i vanjskih poslova EU su u ponedjeljak u Parizu raspravljali o imigraciji i sigurnosnim pitanjima nakon što su održali prvi sastanak u Finskoj prošle sedmice.

„Zaključak ovog sastanka je da je, u principu, 14 država članica izrazilo saglasnost s francusko-njemačkim dokumentom“, izjavio je Macron novinarima.

Francuski predsjednik nije naveo konkretne detalje, ali je istaknuo da će nova inicijativa biti „brza i automatska“.

Izvor blizak francuskom predsjedništvu izjavio je Reutersu da su pored Francuske i Njemačke, Finska, Luksemburg, Portugal, Litvanija i Hrvatska nagovijestili jasnu namjeru da rade na unaprjeđenju novog sistema.

Italijanski ministar unutarnjih poslova Mtteo Salvini, čija je zemlja na prvoj liniji fronta u suočavanju s migrantskim prilivom u Evropu, nije prisustvovao sastanku u Parizu.

U pismu francuskom kolegi Christophu Castaneru, Salvini je upozorio na posljedice odluka s ministarske sjednice EU „isključivo donesenih u Berlinu i Parizu“.

Italija je do dolaska na vlast populističke koalicije u 2018. godine prihvatila skoro sve migrante koje su na moru spasile humanitarne grupe. Od dolaska na vlast aktuelne koalicija Italija je zatvorila svoje luka za humanitarne brodove.

Po podacima Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice, najmanje 426 ljudi je ove godine poginulo u pokušajima da se domognu Evrope preko Mediterana.

Macron je također saopćio da je Francuska zatražila od libijske vlade da osigura da migranti više ne budu prebacivani u pritvorske centre u toj zemlji i da se poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se omogućila njihova sigurnost.

(Bportal / Radiosarajevo.ba)

Podijeli na društvene mreže!