Regija Regija i Svijet

Cipras i Zoran Zaev nominirani za Nobelovu nagradu za mir

Grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva nominirali su za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir čelnici triju skupina u Europskom parlamentu – socijaldemokrata, Zelenih i Ujedinjene europske ljevice, objavila je grčka agencija ANA.

Agencija je u subotu javila da su Udo Bullman, čelnik socijaldemokrata (S&D) u Europskom parlamentu, čelnica Zelenih Ska Keller te čelnica Ujedinjene europske ljevice-Nordijske zelene ljevice (GUE-NGL) Gabbi Zimmer u zajedničkom priopćenju naglasili da se Prespanskim sporazumom između Grčke i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije o novom imenu potonje zemlje “okončava dugi spor i donosi stabilnost regiji zapadnog Balkana”.

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, 17. juna prošle godine Grčka i Makedonija potpisale su sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Bullmann, Keller i Zimmer naglasili su da je Prespanski sporazum, koji je makedonski parlament ratificirao 11. aprila ove godine a grčki 25. aprila, model za “mirno rješavanje međunarodnih problema kroz dijalog i međusobni kompromis”.

cipras-zaev-mostar-1

Troje čelnika europarlamentarnih skupina naglasili su da su Cipras i Zaev imali političku hrabrost inzistirati na sporazumu unatoč protivljenju nacionalista u obje zemlje.

Bullmann, Keller i Zimmer kazali su da iz tih razloga “podupiru prijedlog Nobelovke Wided Bouchamaoui da se Ciprasa i Zaeva nominira za Nobelovu nagradu za mir za 2019.”.

Predstavljajući nominaciju u Skoplju 18. decembra, Bouchamaoui je rekla da je Prespanski sporazum model za rješavanje problema u budućnosti i da će njegova ratifikacija “poslati snažnu poruku da je dijalog moguć”.

Agencija ANA piše da se očekuje da će i drugi europski političari dati potporu nominaciji Ciprasa i Zaeva.

(Bportal / Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!