BiH Slider Slider Vijesti

CIK sutra o popuni Doma naroda Federacije BIH

U Sarajevu će sutra biti održana sjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH na kojoj će se konačno naći odluka o popuni Doma naroda FBiH.

Na zvaničnoj web stranici CIK-a objavljeno je da će se na dnevnom redu naći tačka: “Prijedlog Uputstva o izmjeni Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine”.

Pred članovima CIK-a su nekolike varijante rješenja od četiri ponuđena.

Prema prvoj varijanti, za raspodjelu mandata koristio bi se popis iz 1991. godine i bio bi ispoštovan član 8 tačka 3 Ustava FBIH, odnosno princip 1/1/1 koji kaže da će “u Domu naroda bite najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu“.

U drugoj varijanti koristio bi se popis iz 1991. godine, ali ne bi bile ispoštovane odredbe Ustava FBiH, odnosno princip 1/1/1.

Treća varijanta predviđa korištenje popisa iz 2013. godine i poštivanje principa 1/1/1.

Četvrta varijanta je da se koristi popis iz 2013. godine i da se ne ispoštuju odredbe Ustava FBIH koje garantuju po najmanje jednog zastupnika iz svakog naroda.

Također, prijedlog imaju i članovi Suad Arnautović i Ahmet Šantić o minimalnom broju zastupnika po kantonima.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!