BiH Vijesti

CIK kao cirkus: Umjesto da se bave svojim poslom, članovi komisije putuju u Seul i Prag

Političke igre unutar Centralne izborne komisije BiH se nastavljaju. Sve se čini kako bi odluka o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta F BiH bila donesena nakon 29. novembra kada Ustavni sud BiH odlučuje o apelaciji Borjane Krišto.

Eventualnim ukidanjem odredbi iz apelacije Borjane Krišto, HDZ BiH bi definitivno preuzeo kontrolu nad federalnim i državnim Domom naroda.

Glavni operativci Dragana Čovića odrađuju stvari na terenu. Bariša Čolak prije nekoliko dana davao je instrukcije članu CIK BiH Vladi Rogiću.

Rogić je već zauzeo stav da se CIK u odlukama ne treba voditi Ustavom Federacije jer su njegove odredbe predmetom preispitivanja!?

Obrađuje se i potpredsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić. Istovremeno, Čović je zatražio i pomoć svog političko-poslovnog partnera i prijatelja Milorada Dodika.

Odavno je poznato kako su oni preko svojih ljudi u CIK BiH odradili i izbore u Stocu i Srebrenici, a na štetu Bošnjaka. Odluka o načinu izbora delegata u Dom naroda F BiH samo je nastavak dosadašnje više nego uspješne saradnje.

Tako je predsjednik CIK-a Branko Petrić po Dodikovoj direktivi skovao plan kako da što više otegne sa zakazivanjem sjednice na kojoj će biti donesena odluka, a datum mora biti prilagođen razmatranju apelacije Krišto, 29. novembra.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić je otputovala iznenada na službeni put, ni manje ni više u Koreju. Putni nalog na kojem stoji upisana konačna destinacija Prag spreman je za Stjepana Mikića. Dva člana CIK-a tako će naredni period provesti na putovanjima, iako odluka o načinu izbora delegata ne da treba biti hitno donesena, već je „jučer“ trebalo odlučiti kako će se to raditi.

(Bportal/Index.ba)

Podijeli na društvene mreže!