Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet Svijet

Čelnik austrijske desnice na udaru zbog Dodika: ‘Sramota! Je li on svjestan šta su oni tog dana slavili!?’

mile_2
Milorad Dodik i lider ultradesničarske FPO partije Heinz-Christian Strache

„FPOe još puno toga mora naučiti kad je u pitanju vanjska politika“, rekao je predsjednik opozicione Socijaldemokratska stranke Austrije (SPOe) Christian Kern za TV stanicu Puls 4.

On je ukazao na to da je Johann Gudenus otputovao na proslavu dana koji je bio jedan od fitilja koji su zapalili ratove na Balkanu.

„Gudenus podržavanjem separatista i nacionalista dolijeva ulje na vatru i motivira ih da nastave sa svojom politikom. U Bosni i Hercegovini je stacionirano 300 austrijskih vojnika. Ako ponovno dođe do sukoba oni će biti na udaru“, rekao je Kern.

I parlamentarna stranka Lista Pilz i Neos su kritizirali odlazak jednog visokopozicioniranog člana FPOe-a, stranke koja odnedavna tvori vladajuću koaliciju s Narodnjačkom strankom Austrije (FPOe), na slavlje neustavnog praznika u Banja Luku.

„Ovo je skandal. Austrija ovakvim potezima sama sebe čini nevjerodostojnom“, priopćila  je glasnogovornica Liste Pilz Alma Zadic.

Parlamantarna stranka Neos je kritizirala i činjenicu da je predsjednik FPOe-a Heinz-Christian Strache, koji je i prije njegovao prisne odnose s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, primio orden za zasluge RS-a.

„To je orden iz ruku čovjeka koji negira genocid u Srebrenici“, priopćila je stranka Neos.

Glasnogovornik austrijske vlade Peter Launsky-Tieffenthal objasnio je kako je Gudenus u Banjoj Luci boravio kao „privatna osoba“ a na kao predstavnik vlade.

„Austrije se ne miješa u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine i ne podržava separatističke tendencije. Austrija podržava teritorijalni integritet  i suverenost Bosne i Hercegovine“, priopćio je glasnogovornik vlade.

(Bportal.ba/SB)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši