Čelnici NATO vojski razgovarat će u Tirani o zapadnom Balkanu

Vojni komitet Sjevernoatlantske alijanse (NATO) sastat će u formatu šefova odbrambenih snaga u Tirani, te će, između ostalog, razgovarati i o situaciji na zapadnom Balkanu saopćeno je iz NATO-a

NATO_Litvanija

Vojni komitet Sjevernoatlantske alijanse (NATO) sastat će u formatu šefova odbrambenih snaga u Tirani od 15. do 17. septembra, te će, između ostalog, razgovarati i o situaciji na zapadnom Balkanu saopćeno je iz NATO-a. Domaćin će biti albanski načelnik Generalštaba brigadni general Bardhyl Kollçaku.

Učesnici će razgovarati o provođenju koncepta „Projektiranje stabilnosti“, sigurnosnoj situaciji na zapadnom Balkanu, te će donijeti preporuke u vezi s misijama u Afganistanu i Kosovu.

Bit će izabran i novi predsjednik ovog komiteta. Na samom otvaranju zasjedanja prisutnima će se obratiti albanski premijer Edi Rama.

Očekuje se da će učesnici u prvom dijelu zasjedanja razmotriti angažman NATO-a u borbi protiv terorizma u pogledu izgradnje kapaciteta za odbranu, misiju u Iraku, a poseban fokus će biti na zapadom Balkanu.

Vojni komitet u ovom formatu se sastaje dva puta godišnje i to uglavnom u sjedištu u Briselu.

(Bportal.ba/INS)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>