Regija i Svijet Svijet

Cavusoglu: UN bi trebao formirati komisiju za slučaj ubistva Khashoggija

Mevlut Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Turske, izjavio je da bi UN trebao formirati komisiju ili pokrenuti istragu o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom posjete Antaliji, Cavusoglu je odgovarao na pitanja novinara o nedavnoj posjeti Turskoj specijalne izvjestiteljice UN-a za izvansudska pogubljenja Agnes Callamard povodom ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Istakao je da je izvjestiteljica Callamard u Turskoj boravila sa stručnim timom od 5-6 članova.

“S njima smo podijelili informacije koje smo prikupili tokom istrage. Dobili su sve opće i detaljne informacije o cijelom procesu. Ovo nije zvanična istraga, već se radi o delegaciji koja prikuplja preliminarne informacije”, kazao je Cavusoglu.

Dodao je kako bi stoga UN trebao formirati komisiju ili pokrenuti istragu o ubistvu Khashoggija.

“Ipak, za istragu UN-a je potrebna odluka Vijeća sigurnosti. Nažalost, to ne vidimo kao mogućnost zbog stava nekih zemalja, ali formiranje komisije koja bi radila na rasvjetljavanju ubistva može odobriti generalni sekretar ili komesar za ljudska prava”, rekao je turski šef diplomatije.

– Turska će narednih dana pokrenuti zahtjev

Istakao je da će Turska zajedno s još nekim zemljama narednih dana pokrenuti zahtjev u vezi s ovim pitanjem jer, kako je kazao, još uvijek postoje neka nerazjašnjena pitanja.

“Saudijska Arabija je priznala da je Jamal Khashoggi prvo ubijen u Generalnom konzulatu u Istanbulu nakon čega je njegovo tijelo izrezano na komade, ali još ne znamo gdje je njegov tijelo, gdje su komadi tijela. I njegova porodica ima pravo saznati istinu. Važno je da istraga bude okončana tako što će biti rasvijetljena sva pitanja. S druge strane, svi imaju neki komentar ili mišljenje o tome ko stoji iza ubistva, ko je dao instrukcije. Ali, još uvijek od Saudijske Arabije nismo dobili jasan odgovor o ovom pitanju. Također su priznali da su imali i lokalne saradnike u Turskoj, ali o tim ljudima još nismo dobili nikakve informacije”, kazao je Cavusoglu.

Podsjetio je da je Turska sve informacije i dokaze podijelila sa cijelom međunarodnom zajednicom ali i sa Saudijskom Arabijom.

“S druge strane, iz Saudijske Arabije nismo mogli dobiti nikakve informacije u vezi s ovim pitanjem i oko istrage koja se tamo provodi. U svjetlu svih ovih činjenica, najbolje bi bilo da UN preuzme inicijativu. Dokazi izvjestiteljice UN-a podudaraju se s našim nalazima koje smo dosad prikupili. To je također važno”, kazao je Cavusoglu.

Callamard je nedavno boravila u Turskoj u okviru istrage o ubistvu Khashoggija.

– Khashoggi ubijen 2. oktobra 2018. godine

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Vlasti u Saudijskoj Arabiji su podigle optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Iako je otkriveno kada, gdje i kako je ubijen Khashoggi, još uvijek nije poznato gdje se nalaze ostaci.

(Bportal/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!