BiH Vijesti

Čampara: Inicirat ćemo zakonsku obavezu provjere diploma izabranih zvaničnika u KS

Zastupnik SDA u Skupštini Sarajevskog kantona, Aljoša Čampara, kazao je da će Klub SDA inicirati usvajanje zakona o provjeri i validnosti stečenih diploma za sve izabrane i imenovane dužnosnike u Kantonu Sarajevo, kao i direktore i članove upravnih i nadzornih odbora svih javnih preduzeća, ustanova, i direkcija u Kantonu Sarajevo.

-Imajući u vidu činjenicu da je obrazovanje najvažniji razvojni potencijal svakog društva, moramo na sve načine zaustaviti degradaciju obrazovanja. Cilj zakona je da se putem inspekcijskog nadzora i transparentnog uvida javnosti predoči činjenično stanje u vezi sa stečenim diplomama onih koji su zaduženi za zakonodavne i izvršne procese u Kantonu Sarajevo, kazao je Čampara za “Slobodnu Bosnu”.

On smatra da kompletan proces mora biti implementiran od strane nadležnog ministarstva i inspekcijskih organa uz puni uvid nadležne skupštinske komisije za obrazovanje i redovno izvještavanje Skupštine Kantona Sarajevo i najšire javnosti.

-Istovremeno, tražit ćemo da dokaz validnosti bude preduvjet za bilo koje imenovanje od strane Vlade ili Skupštine KS, pojasnio je Čampara, uz napomenu kako bi kontrola trebala utvrditi da li je izabrani odnosno imenovani zvaničnik pohađao nastavni proces u skladu sa zakonom i nastavnim planom i programom, da li je ispunio sve semestralne obaveze u vezi sa predavanjima i vježbama u skladu sa nastavnim planom i programom, te da li je položio ispite u skladu sa propisanim i predviđenim rokovima nastavnog plana i programa.

Čampara kaže da će ovu inicijativu podnijeti na prvoj narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo te da je uvjeren kako će inicijativa biti prihvaćena.

(Bportal.ba/SB)

Podijeli na društvene mreže!