BiH Vijesti

Bukvarević: Za provedbu boračkog zakona potrebno dodatnih 50 miliona KM

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru jednoglasno je utvrdila i Parlamentu FBiH po hitnoj proceduri uputila Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Prethodno je u februaru Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca. U međuvremenu je formirana radna grupa u kojoj su se našli predstavnici demobilisanih boraca i razvojačenih branitelja, borci koji su protestvovali ispred nekadašnje zgrade Vlade u Sarajevu, maloljetni dobrovoljci, te desetorica predstavnika Vlade i Ministarstva boraca.

Ministarstvo finansija FBiH danas je zaduženo da pripremi rebalans budžeta za 2019, a s ciljem da se Zakon počne provoditi od 1. jula ove godine.

“Za provedbu Zakona potrebno je dodatnih 50 miliona maraka na godišnjem nivou. Ukoliko Zakon zaživi od 1. jula, za 2019. će nam trebati 25 miliona maraka. Očekujemo i pozivamo sve aktere koji učestvuju u ovome da posao uspješno završimo, jer se radi o populaciji, koja skoro deceniju nema Zakon”, rekao je federalni ministar za boračna pitanja Salko Bukvarević.

Dodao je i da postoji intencija da se prije svih pomogne onima koji imaju više od 57 godina, a nemaju pravo na penziju ili neka druga primanja.

“Imamo veliki broj onih koji nemaju 20 godina staža ili nemaju tri godine vojske. A to su uz godinu na birou uvjeti koje je potrebno ispunjavati za primjenu Zakona o prijevremenom penzionisanju”, rekao je Bukvarević, napominjući da Zakon o pravima boraca podrazumijeva i prava poput prava na prednost pri zapošljavanju i pravo na zdravstvenu zaštitu.

Kazao je i da očekuje da će Parlament sada odraditi svoj dio posla.

“Zahtjev boraca je da se ne usvajaju dodatni amandmani koji bi opteretili Zakon. Dva glavna preduvjeta smo ispunili. Definitivno je da će se objaviti registar na stranici Ministarstva, a pronašli smo i način za egzistencijlnu naknadu za branitelje. Potrebno je izbjeći politikanstvo”, dodao je on.

Kaže i kako bi borci trebali prihvatiti Zakon, jer su predstavnici svih udruženja i organizacija bili uključeni prilikom kreiranja.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!