Bukvarević razgovarao s predstavnicima saveza RVI BPK-a i općine Fojnica

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkog rata Salko Bukvarević održao je sastanak sa predstavnicima saveza ratnih vojnih invalida Bosanko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde i općine Fojnica, kojem je prisustvovao i predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida (RVI) Federacije BiH Esad Delić.

fvibpk_gorazde_fojnica-bukvarevic

Razgovarano je o problemima sa kojima se susreću pripadnici boračkih kategorija, prvenstveno ratni vojni invalidi sa područja BPK-a i navedene općine.

Bukvarević je prezentirao aktivnosti i projekte koje provodi resorno ministarstvo, a koje se odnose na poboljšanje statusa i položaja pripadnika boračkih kategorija i članova njihovih porodica.

Posebno je naglasio projekte na kojima zajedno rade Ministarstvo i Koordinacija boračkih udruženja/udruga, a koji se odnose na zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, RVI i članova njihovih porodica kao i boraca i članova njihovih porodica, te uspostavu Registra korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, kao i pravednu raspodjelu sredstava koja su namijenjena za borce i članove njihovih porodica, a koja iznose na godišnjem nivou iz budžeta Federacije BiH, kantona i općina oko 600 miliona KM.

Istovremeno, bilo je riječi i o projektima koji se tiču dostojanstvenog obilježavanja značajnih datuma iz perioda agresije 1992-1995, te ujedinjavanja boraca i uspostave reprezentativnosti u predstavljanju boračkih kategorija.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida BPK Goražde Safet Sijerčić izrazio je zahvalnost povodom  zajednički realizovanih projekata za poboljšanje statusa RVI i ostalih boračkih kategorija na području Bosansko-podrinjskog kantona.

Predsjednik Organizacionog odbora ratnih vojnih invalida Fojnica Hajrudin Hodžić upoznao je ministra Bukvarevića o prijedlogu Projekta izgradnje centralnog spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima na području općine Fojnica.

Bukvarević je na kraju naglasio spremnost Ministarstva da bude na raspolaganju i od pomoći pripadnicima boračkih kategorija i članova njihovih porodica..., saopćeno je iz Bukvarevićevog kabineta.

(Bportal.ba/Fena)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>