BiH Vijesti

Bukvarević: Pomoći ćemo školovanje i prekvalifikaciju 77 maloljetnih boraca

Federalno ministarstvo za boračka pitanja sa 199.557,72 KM finansirat će školovanje i prekvalifikaciju 77 maloljetnih dobrovoljaca. Na ovaj način Ministarstvo je prepoznalo potrebu da se pomogne maloljetnim borcima koji su u toku agresije na BiH prekinuli svoje školovanje, osnovnu i srednju školu, te na taj način ostali uskraćeni da svojim znanjem budu konkurentni na tržištu i da žive od vlastitog rada.

S tim u vezi a na osnovu zahtjeva i podrške boračkih udruženja odlučeno je da dio sredstava iz Federalnog ministarstva bude usmjeren upravo prema maloljetnim borcima, na način sufinansiranja troškova školarine, kako bi se na dugoročan način pomoglo ovoj boračkoj populaciji i kako bi borci što lakše došli do zaposlenja.

– Kada su se uključili u odbranu zemlje maloljetni dobrovoljci su u najvećem dijelu bili prvi ili drugi razred srednje škole i zbog toga veliki broj njih nije završio obrazovanje. Poslije rata vrlo mali broj ove boračke populacije se doškolovao i sada se kroz ovakve i slične projekte nastoji to ispraviti, jer će obrazovanjem i prekvalifikacijom biti konkurentniji na tržištu rada. Naša je obaveza da pomognemo ovoj kategoriji jer su to momci koji su olovke zamijenili puškama i hrabro stali u odbranu naše domovine – naglasio je resorni ministar Salko Bukvarević.

Dodao je kako ovo samo jedan u nizu projekata koje je Ministarstvo realiziralo za maloljetne dobrovoljce te da će se sa ovakvim i sličnim projektima nastaviti i u budućnosti.

Maloljetni dobrovoljci su većinom zainteresirani da završe škole za vozače, bravare i druga deficitarna zanimanja. Ministarstvo je kompletiralo spiskove onih koji žele prekvalifikaciju i na osnovu toga će uplatiti školarina prema institucijama u kojima se maloljetni dobrovoljci budu prekvalificirali, dokvalificirali ili doškolovali.

– Poslije 23 godine prvi put je populacija maloljetnih boraca prepoznata zahvaljujući ministru Bukvareviću i Federalnom ministarstvu na čijem je čelu. Napokon smo došli u priliku da ostvarimo prava, i to nakon 23 godine. Dobili smo status i sada smo kao kategorija definisani i prepoznati u zakonu, a to je uspjeh za koji možemo sigurno zahvaliti ministru Bukvareviću koji se od preuzimanja mandata trudio da riješimo sve probleme zajedničkim snagama – rekao je Nevres Jašarević, predsjednik Koordinacije maloljetnih boraca A RBiH i MUP-a.

Kaže kako su u pregovorima ostvarili i povećanje procenta invalidnosti u iznosu od deset posto za sve maloljetne dobrovoljce.

– Treći uspjeh je ovaj transfer, kojim je 77 maloljetnih boraca ostvarilo mogućnost sufinansiranja troškova za prekvalifikaciju, doškolovanje i dokvalifikaciju obrazovanja. Posebno se zahvaljujem u lično ime i ime Koordinacije ministru i svim uposlenicima Federalnog ministarstva na izuzetnoj posvećenosti i nadam se da će i naredni ministri i vlade koje dolaze slijediti put ministra Bukvarevića – rekao je Jašarević.

Iz Ministarstva za boračka pitanja podsjećaju da je u okviru realizacije prvog dijela “Transfera za rješavanje statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica“ za 2018. godinu, na račune RVI 100 posto Prve kategorije početkom mjeseca decembra uplaćeno po 2.000 KM.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!