BiH Vijesti

Bukvarević: Neka i ovaj Bajram doprinese jačanju porodičnih i komšijskih veza

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević čestitao je Ramazanski bajram porodicama šehida i poginulih branilaca, ratnim vojnim invalidima, dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja, demobiliziranim braniocima, saborcima i svim pripadnicima islamske vjere u domovini i dijaspori.

– Neka i ovaj Bajram doprinese učvršćivanju i oplemenjivanju porodičnih, prijateljskih i komšijskih veza i neka nas sve zajedno podsjeti na univerzalne i trajne poruke Bajrama o zajedništvu, brizi za siromašne i nemoćne te međusobnoj solidarnosti i poštovanju – poručio je u čestitki Bukvarević.

Ukazuje da Ramazanski bajram stiže nakon ljepote i radosti koje su nam pružili dani posta, nakon mjeseca ramazana u kojem se svaki musliman preispitao o svojima djelima i zatražio od dragog Boga oprosta za sebe, svoje najmilije i sve naše komšije.

Bajram je, kako ističe, radost u vjeri, radost u dušama ljudi koji su postom očistili svoje srce od mržnje, svoj jezik od ružna govora, svoje ruke od ružnih djela.

U tom smislu, Bukvarević je poželio da dani Ramazanskog bajrama budu prilika za čestitanja i susrete, ne samo u krugu svojih porodica i familija, nego i za čestitanja i susrete sa našim komšijama, kako se u Bosni i Hercegovini stoljećima uobičavalo u ovakvim prilikama.

– Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida, najboljih sinova naše domovine, stoga Bajram posebno čestitam porodicama naših šehida uz poruku da posebnu pažnju moramo posvetiti ovoj kategoriji naših građana čiji najmiliji su utkali svoje živote u temelje naše države. Zahvaljujući njihovoj žrtvi, ali i žrtvi svih branilaca Armije RBiH, danas imamo državu i slobodu, zato ih se dovama sjetimo i u bajramskim danima.Neka nas ramazanski ibadeti i bajramska druženja podstaknu da budemo bolji ljudi, da više brinemo jedni o drugima i da zajedno, ojačani novom energijom, gradimo društvo prosperiteta i sigurnosti za sve građane Bosne i Hercegovine – naveo je Bukvarević u čestitki.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!