BiH Vijesti

Brojne zvanice na predstavi Bernarda-Henryja Levyja u Narodnom pozorištu Sarajevo

Narodno pozorište Sarajevo večeras je bilo premalo da primi sve zvanice i građane koji su došli kako bi pogledali predstavu “Looking for Europe” francuskog pisca i filozofa Bernarda-Henryja Levyja.

U publici su brojni političari, među kojima su Bakir Izetbegović i njegova supruga, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Sebija Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, poznati bh. glumci i druge ličnosti iz javnog života.

 

Predstavu “Looking for Europe” je Bernard-Henri Levy napisao za pozorišnu turneju u 20 evropskih gradova od marta do maja 2019. godine, a režiju potpisuje Maria de Franca. Tekst je napisan i adaptiran političkoj situaciji i aktuelnim događajima u svakom od 20 gradova u kojima će biti izvedena predstava. Ova predstava je putujuća izvedba koja poziva na demokratski otpor i oživljavanje nade u sedmicama prije evropskih izbora u maju 2019. godine.

Levy je tokom boravka u Sarajevu posjetio i mezarje i Muzej “Alija Izetbegović” na Kovačima u društvu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji je u izjavi novinarima naglasio kako je za BiH veoma važno imati takve prijatelje uz sebe, utjecajne, uporne i posvećene intelektualce koji govore istinu o historijskim događajima i ne dozvoljavaju reviziju historije.

Filozof Bernard-Henri Levy autor je četrdeset knjiga, uključujući “The Empire and the Five Kings”, “Barbarism with a Human Face” i “Who Killed Daniel Pearl?”. Njegovi dokumentarci uključuju filmove “Peshmerga”, “The Oath of Tobruk” i “Bosna”.

(Bportal / Faktor)

Podijeli na društvene mreže!